Ukradena Guercinova mojstrovina končno na varnem

Policisti so sliko, ukradeno v Modeni, odkrili daleč od Italije, v Casablanci v Maroku. V zvezi s krajo so aretirali štiri osumljence.

Objavljeno
20. februar 2017 14.45
V. U.
V. U.

Iz Italije je prišla dobra novica za ljubitelje baročne umetnosti. Policisti so odkrili sliko neprecenljive vrednosti enega osrednjih mojstrov italijanskega baroka Giovannija Francesca Barbierija, znanega pod vzdevkom Guercino (1591–1666), ki so jo leta 2014 ukradli iz cerkve S. Vincenzo v Modeni.

Kot smo pisali ob kraji, je šlo za izjemno drzen rop sredi centra Modene, le nekaj korakov od bližnjih državnih prokuristov in sodišča, na katerem odmerjajo pravico. Tatovi so se v cerkvi menda poskrili po nedeljski maši, ki je ponudila vstop v sicer zaprto cerkev, nato pa opravili svoje.

Slike ni varoval alarm in tudi sicer ni bila zavarovana

Guercinova mojstrovina z Marijo, Janezom Evangelistom in Gregorjem Čudodelnikom iz leta 1639 je bila v cerkvi vse od časa, ko so jo zgradili, ob kraji, ki že zaradi monumentalnih dimenzij slike ni bila preprosta, saj je visoka nekaj manj kot tri metre in široka skoraj dva, pa se je javnost lahko le čudila skoraj neverjetnemu dejstvu, da tako dragocenega dela v sami cerkvi ni varoval nikakršen alarm in da tudi pri kateri izmed zavarovalnic ni bila zavarovana.

Italijanski tisk poroča, da so jo naposled odkrili daleč od Modene in Italije, v Casablanci v Maroku. Policisti so v zvezi s krajo že aretirali štiri osumljence, za katere domnevajo, da pripadajo mednarodni združbi organiziranega kriminala, specializiranega za preprodajo ukradenih umetnin.

Že 15. februarja so aretirali trojico, ki je poskušala sliko v Casablanci prodati nekemu tamkajšnjemu zbiralcu za dobrih 900.000 evrov, a jo je ta prepoznal in obvestil policijo, ta pa Interpol in italijanske karabinjerje iz oddelka, specializiranega za umetnost in kulturno dediščino. Četrtega, osumljenega, da je sliko skrival vse od časa kraje, so okoli sto kilometrov daleč od Casablance aretirali to soboto, italijanska vlada pa se z Marokom že dogovarja o vrnitvi slike v Modeno.