Ukradene mojstrovine iz Verone po dobrem letu doma

Ukrajina je slike Pisanella, Mantegne, Tintoretta, Rubensa in drugih umetnikov včeraj predala Italijanom.

Objavljeno
22. december 2016 16.56
UKRAINE-ITALY/PAINTINGS
V. U.
V. U.

Neprecenljiva umetniška dela Pisanella, Andrea Mantegne, Jacopa in Giovannija Bellinija, Jacopa Tintoretta, Petra Paula Rubensa in drugih klasikov zahodnoevropske umetnostne zgodovine, ki so jih roparji 19. novembra lani ukradli iz muzeja na gradu Castelvecchio v Veroni, so po dobrem letu znova doma.

Kot poroča italijanski tisk, sta jih italijanski kulturni minister Dario Franceschini in župan Verone Flavio Tosi včeraj v Kijevu prevzela od tamkajšnjega predsednika Petra Porošenka. Prav v Ukrajini so jih spomladi odkrili na otoku Turunčuk na reki Dnester na meji z Moldavijo. Bila so zavita v plastične vreče in skrita v gosto grmovje.

Rop po naročilu

Novico o odkritju neprecenljivih umetnin, med njimi tistih najvišjega ranga, znanih iz umetnostnozgodovinske literature, je maja objavila ukrajinska carina, ki je umetnine zasegla na omenjenem otoku v bližini Odese, pri čemer Ukrajina ni bila končni cilj plena. Slike so bile pred tem, da bi jih pretihotapili v Moldavijo, od koder so prišli roparji.

Da je šlo za krajo po naročilu – nadzorne kamere muzeja Castelvecchio so posnele trojico zamaskiranih ljudi, dva med njimi sta bila oborožena s pištolama –, so v Veroni ugotovili že kmalu po ropu. Policija je že 15. marca aretirala 12 ljudi, tri v Italiji in devet v Moldaviji, saj so se Italijani povezali z moldavskimi kolegi, do novih aretacij pa je prišlo tudi ob odkritju umetnin.

Znano je tudi, da so imeli Moldavci hišnega pomočnika, namreč enega izmed varnostnikov v muzeju, angažiranega v času ropa, ki so ga skupaj z bratom in bratovo moldavsko partnerko, osumljeno, da je vzpostavila zvezo med bratoma in moldavskim podzemljem, aretirali že marca.

Kot sedaj poroča tisk, je sodišče v Veroni 5. decembra štirim izmed šesterice osumljenih ropa že izreklo zaporne kazni v dolžini 31 let, umetnine pa so se v Verono vrnile po njihovi prvi predstavitvi na razstavi v muzeju v Kijevu.