V Berlinu razstava junakov stripa LGBT

SuperQueeroes: Berlinski Gejevski muzej bodo zasedli Ralf König, Tom of Finland, Rupert Kinnard in druga velika imena stripa LGBT.

Objavljeno
22. januar 2016 11.58
V. U., STA
V. U., STA
V berlinskem Gejevskem muzeju bodo danes odprli razstavo SuperQueeroes – Naši LGBTI stripovski junaki. Organizatorji menijo, da bo to prva tovrstna razstava v Nemčiji. Predstavljena bodo številna dela, ki so nastala od 70. let prejšnjega stoletja do danes ter originalne risbe, ki jih med drugimi podpisujeta Ralf König in Alison Bechdel.

Razstavo je pripravila mednarodna ekipa kustosov, v kateri je bil tudi ameriški poznavalec stripov Justin Hall. Zvrst stripov LGBTI prinaša tako avtobiografske pripovedi kot tudi zgodovinske teme, erotične zgodbe in popotne zgodbe, je povedal kurator Hannes Hacke.

Na razstavi bo poleg številnih zgodb vsakdanjih junakov ali antijunakov mogoče izvedeti tudi veliko o cenzuri tovrstnih stripov od 70. let do danes. Številni avtorji se namreč ponašajo z velikim pogumom, saj so se morali vsak dan boriti s predsodki in diskriminacijo.

Od undergrounda do mainstreama

Poleg stripov Königa in Bechdelove bodo razstavljena še dela ilustratorja, znanega kot Tom of Finland, japonskega umetnika Gengoroha Tagameja, španskega ustvarjalca Nazaria in nemško-ameriške striparke Naomi Fearn.

Med junaki bo mogoče spoznati Browna Bomberja, enega prepoznavnejših likov ameriške underground scene. Gre za prvega temnopoltega gejevskega stripovskega junaka s supermočmi, ki ga je leta 1979 ustvaril Rupert Kinnard. Na ogled bodo tudi popularnejši junaki, kot je Marvelov Northstar.

Postavitev se bo dotaknila tudi problematike aidsa in spolne vzgoje z liki, kot so Condom Man in Stigma Fighters. Na ogled bo do 26. junija, je poročala nemška tiskovna agencija DPA.