V Den Boschu razstava ob 500. obletnici smrti Hieronymusa Boscha

Muzej Severnega Brabanta bo ob jubileju velemojstra renesančne fantastike zanesljivo magnet za obiskovalce.

Objavljeno
07. januar 2016 11.16
V. U., STA
V. U., STA
V nizozemskem mestu Den Bosch (oziroma s-Hertogenbosch) bodo v Muzeju Severnega Brabanta februarja odprli razstavo, s katero bodo obeležili 500. obletnico smrti nizozemskega slikarja Hieronymusa Boscha. Umetnikovo rojstno mesto nima v lasti nobene od Boschevih slik, a bodo na projektu z naslovom Hieronymus Bosch – vizije genija razstavili 20 izposojenih slik in 19 risb. Številka ni visoka, a predstavlja glavnino ohranjenih del tega velemojstra renesančne fantastike.

Med njimi znamenitega Vrta naslad sicer ne bo. Organizatorjem razstave, ki bo na ogled od 13. februarja do 8. maja, po pisanju nemške tiskovne agencije dpa ni uspelo prepričati vodstva madridskega muzeja Prado, da bi ga za to priložnost posodili. A bo iz Prada, denimo, na ogled prav tako znameniti Triptih s vozom sena.

O Boschevem življenju malo znanega

Bosch (1450–1516) se je sicer rodil v družini slikarjev, ki je izvirala iz Aachna. O njegovem življenju je malo znanega, slik tudi ni datiral. Njegovo ime je mogoče zaslediti v dokumentih slikarske bratovščine rojstnega kraja od leta 1486, ko so ga označili za »odličnega slikarja«.

Bil je slikarski vizionar trdne katoliške vere, četudi po osnovni naravnanosti pesimist in umetnik, ki je z izredno domišljijo upodobil neizprosno versko moralo svojega časa. Njegove alegorije so polne demonov, fantastičnih bitij, grozovitih prizorov iz pekla, strašnih kazni in trpljenja za grehe.

Kljub vsej fantastiki svojih figur in prizorov pa je podrobnosti obdelal mojstrsko realistično. Uporabil je revolucionarno kompozicijo, saj se je odpovedal tradicionalnim shemam, in jo brez formalnih pomislekov podredil dramatični izpovedi. S svojim delom je močno vplival na Pietra Bruegla in na mnoge generacije slikarjev, vse do nadrealistov in Salvadorja Dalíja.