V londonski Nacionalni galeriji znova stavkajo

Od februarja so v galeriji stavkali že 56 dni, sedaj so napovedali stavko za nedoločen čas.

Objavljeno
11. avgust 2015 19.28
V. U., Delo.si/STA
V. U., Delo.si/STA
Zaposleni v Nacionalni galeriji v Londonu spet stavkajo. Približno 200 članov sindikata javnih in komercialnih storitev (PCS) je stavko začelo danes zaradi napovedane privatizacije, ki bi prevzela del zaposlenih. To po njihovem mnenju ni potrebno. Stavkajo za nedoločen čas.

Kot poroča britanski BBC, so stavko uperili proti načrtom privatizacije, ki bi galeriji omogočila bolj fleksibilno delovanje in boljše storitve. Prizadela bi 400 delovnih mest.

Vodja sindikata Nick McCarthy je poudaril, da je privatizacija popolnoma nepotrebna, zato nimajo druge možnosti, kot da stavkajo. »Današnja stavka bo trajala toliko časa, dokler ne bomo dosegli rešitve z galerijo,« je povedal.

Po njegovih besedah na milijone turistov ne bo moglo dostopati do večine umetniških del v galeriji, a krivda za to je na strani galerije. Prizadevali so si za pogajanja, vendar, kot je še dodal, druga stran pri tem noče sodelovati.

Nacionalna galerija je v izjavi pojasnila, da so imenovali partnerja, ki bo izvajal nekatere storitve za obiskovalce in za zagotavljanje varnosti. Dodali so tudi, da števila delovnih mest ne bodo krčili.

Namestnica direktorja Susan Foister je dejala, da PCS galeriji ne zmore zagotoviti učinkovite in cenovno primerne rešitve. Po njenih besedah potrebujejo več prožnosti, da bodo lahko omogočili boljši dostop za čim več obiskovalcev. Teh je 6,5 milijona letno.

Od februarja so v galeriji stavkali že 56 dni. Med drugim je bila v maju izvedena desetdnevna stavka.