V Tate Britain z roboti tudi ponoči

V osrednji zbirki britanske umetnosti ponočnjakom namenjajo možnost virtualnega ogleda zbirk s pomočjo robota.

Objavljeno
14. avgust 2014 13.28
V. U., Delo.si
V. U., Delo.si

Pomnite podvige Igorja Štromajerja in Braneta Zormana, ki sta s pomočjo robotov v letih, ko je bila tema terorizma stalnica na dnevnem redu medijev, s pomočjo tehnologije vdirala v elitne kulturne hiše – denimo v moskovski Bolšoj teater in milansko Scalo – ter v njih izvajala daljinsko vodene performanse?

Očitno sta bila pred svojim časom. V Tate Britain v Londonu, matičnem muzeju Galerij Tate in osrednjem za nacionalno britansko umetnost, namreč zdaj ponočnjakom ponujajo nekaj precej podobnega, a kajpak povsem legalnega.

Včeraj so v muzeju zagnali projekt After Dark in z njim četverico robotov, ki »vladajo« v muzeju v času njegovega zaprtja, ko množice zapustijo dvorane z zbirko britanske umetnosti zadnje polovice tisočletja in ko odgovorni pritisnejo na stikala, ki uravnavajo osvetljavo. Ponujajo, skratka, alternativen pogled v nočno dogajanje v muzeju, zasnovala pa ga je lokalna skupina digitalnih oblikovalcev The Workers, ki je zmagala na natečaju za inovativne ideje Tate Britain.

Projekt bo dostopen še do nedelje, vsako noč med 22. in 3. uro, z izjemo jutrišnjega dne, ko bo urnik od 19.30 do 12.30.