Vandal hudo poškodoval sliko Ilje Repina

Na treh delih je predrl platno znamenitega ruskega realista Ilje Repina, ki prikazuje carja Ivana Groznega z umirajočim sinom. Krivdo je pripisal vodki.
Fotografija: Ilja Repin: Ivan Grozni s sinom 16. novembra 1581. Slika prikazije historičen motiv kontroverznega ruskega carja z umirajočim sinom v naročju. Smrtno ranil ga je sam. FOTO: Wikipedia
Odpri galerijo
Ilja Repin: Ivan Grozni s sinom 16. novembra 1581. Slika prikazije historičen motiv kontroverznega ruskega carja z umirajočim sinom v naročju. Smrtno ranil ga je sam. FOTO: Wikipedia

Mednarodni tisk znova poroča o vandalskem napadu na pomembno umetnino v muzeju. Tokrat na sliko v Tretjakovski galeriji v Moskvi, ki velja za ikonično.

Njen avtor je znameniti ruski realist Ilja Repin – naslikal jo je leta 1885 –, naslovljena pa je Ivan Grozni s sinom 16. novembra 1581 in prikazije historičen motiv kontroverznega ruskega carja z umirajočim sinom v naročju.

V petek se je je nekaj pred zaprtjem Tretjakovske galerije vandalsko lotil eden izmed obiskovalcev. Za priročno orodje je izbral kovinsko letev, del opreme, s katero v galeriji obiskovalce ohranjajo v varni razdalji od umetnin, z njo pa najprej razbil steklo, zatem pa Repinovo platno na sredini kompozicije predrl na treh mestih. Na srečo ne na najobčutljivejših, upodobitve obrazov in rok ni zadel. Hudo poškodovan pa je tudi okvir.

FOTO: AP
FOTO: AP

 

»Ne pijem vodke, a me je nekaj premagalo.«


Vandala so aretirali, po pisanju tiska, ki se sklicuje na agencijo RIA Novosti, pa gre za 37-letnega moškega iz mesta Voronež, ki je od Moskve oddaljeno okoli 460 kilometrov. Grozijo mu do tri leta zapora in 3.000.000 rubljev kazni, kar je dobrih 40.000 evrov.

»Prišel sem si ogledati sliko,« je po napadu povedal policistom. »Želel sem oditi, a sem zatem šel v muzejski bife in spil 100 gramov vodke. Ne pijem vodke, a me je nekaj premagalo.« Napad na sliko z motovom iz zgodovoine ruskih carjev, ki jo je navdihnil uboj Aleksandra II. leta 1881, ni prvi. Leta 1913 se je je z nožem lotil nek psihično prizadet napadalec, a je bil Repin tedaj še živ in je sliko restavriral sam.

Njen motiv je sicer kontroverzen. 16. novembra leta 1581 naj bi Ivan Grozni sredi prepira po nesreči smrtno ranil drugega sina, prav tako Ivana, in tudi alternativno ime za Repinovo sliko se glasi Ivan Grozni ubije sina.

Prvi ruski car sicer še danes ostaja kontroverzna zgodovinska osebnost, njegovo življenje pa predmet različnih pogledov zgodovinarjev. Po poročanju agencije AP naj bi tudi tokratnega vandala k uničevanju napeljala ne le vodka, pač pa domnevna »zgodovinska nenatančnost« slike.

Komentarji: