Vandali v Rimu poškodovali Berninijev spomenik

Slonu na piazzi della Minerva so odbili konico okla, restavratorji so se odzvali izjemno hitro.

Objavljeno
18. november 2016 16.23
V. U.
V. U.

Slon, ki na trgu Piazza della Minerva v neposredni bližini starorimskega Pantheona v Rimu že stoletja potrpežljivo nosi težo enega izmed 13 historičnih mestnih obeliskov – gre za spomenik v okviru znamenite baročne ureditve večnega mesta, njegovih trgov in vodnjakov s strani Gian Lorenza Berninija – je bil v noči z nedelje na ponedeljek žrtev vandalov.

Ti so slonu po pisanju italijanskega tiska in mednarodnih tiskovnih agencij odbili konico okla. Na srečo so jo zatem našli na tleh v bližini, kdo je kip na trgu, kjer je vzpostavljen nadzor s kamerami, poškodoval, pa še ni znano.

Hitro posredovanje za rešitev spomenika

V Rimu so za sanacijo spomenika poskrbeli izjemno hitro. Delavci tamkajšnjega Kapitolskega nadzorništva za kulturno dediščino so v sodelovanju z drugimi institucijami konico že pritrdili na okel, slon, ki ga je zasnoval Bernini, a izdelal njegov kiparski sodelavec, pa je mimoidoče nekaj dni nagovarjal kot »ranjenec«.

Sodeč po napovedih v italijanskem tisku bo restavriranje slona že danes končano, tako da bo domačine in obiskovalce mesta znova nagovarjal v vsem znani podobi. Znan je tudi vzdevek, ki ga je slonu nadel vox populi. Namreč pulcino, piščanček, kar pa razlagajo kot narečen izraz za besedo porcino, ki pomeni prašička. Vzdevek si je slon pridobil z ne ravno slonjimi dimenzijami in lepo, okroglo zaobljenim telesom.