Z zrcalom današnje družbe do nagrade v paru

Nagrada OHO: Že deseto leto zapored so v ljubljanski Galeriji P74 nagradili mladostno inovativnost in kreativnost.

Objavljeno
15. maj 2015 17.29
Posodobljeno
15. maj 2015 19.17
Galerija P74
Jelka Šutej Adamič, kultura
Jelka Šutej Adamič, kultura

Nagrada skupine OHO praznuje 10. rojstni dan, kar pomeni, da bodo osrednji dogodek – predstavitev letošnjih nominirancev in podelitev nagrade razširili še na razstavo vseh dosedanjih nagrajencev, ki jo bodo odprli 10. junija.

Žirija (Goran Trbuljak, vizualni umetnik iz Zagreba, Alenka Gregorič, kustosinja iz ljubljanske Mestne galerije, in Nina Skumavc, umetnostna zgodovinarka iz ljubljanskega Centra in Galerije P74) je imela letos težko nalogo, saj so dela vseh nominirancev zanimiva, aktualna, tehtna in zrela.

Mlada Tia Avsec (letnik 1990) je diplomirala na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje, smer kiparstvo, kjer nadaljuje podiplomski študij. V svojih aktualnih projektih se ukvarja s prostorskimin postavitvami, ki vključujejo plišaste igrače in video, pri čemer jo zanima človeški pogled na živali. V Galeriji P74 se predstavlja z duhovito in prijazno prostorsko postavitvijo INFANTia: Besedna igra(ča) s sešitimi velikimi igračami, ki nastopajo tudi v videu, posnetem v naravi.

Sama je o svojem delu napisala, da so »plišaste živali iz naravnega okolja prestavljene v umetno ustvarjen naravni ambient in s svojo nepremično prisotnostjo nagovarjajo gledalca ter skušajo v njem spodbuditi razmislek o videnim in slišanim in o njegovi lastni percepciji živali nasploh«.

Med nominiranci je tudi Ana Legčević (letnik 1984), ki na razstavi sodeluje z delom, umetniško knjigo 250787126. Z numeričnim zapisom Korana opozarja na posledice zlorabe verskih besedil. Njihova vsebina in pomen postaneta nepomembna, dokler služita doseganju političnih ciljev.

Zato lahko gledalec delo – knjigo, ki jo vidi pred sabo, interpretira na mnogo načinov, odvisno od namenov vsakega posameznega gledalca. Ana Legčević je absolventka slikarstva na ALUO. Deluje na področjih konceptualne umetnosti, instalacije in slikarstva.

Boris Beja (letnik 1986) pa je diplomiral je na Naravoslovnotehnični fakulteti in na ALUO, smer kiparstvo. Večkrat se je že predstavil, ne samo v Sloveniji, tudi v Berlinu in Trstu. Od leta 2014 je asistent umetniškega vodje Galerije Škuc. Du bist je serija kombiniranih fotografij, s katero avtor razmišlja o pripadnosti, ritualih in pravilih. Fotografije so bile posnete na letališču, kraju prehodnosti, kjer se je v pol ure čakalnica spremenila v prostor rituala.

Podobe beležijo performativno akcijo ortodoksnih judov, ki so se pripravljali na ponavljajoč jutranji ritual. Sociološki vzorec se dopolnjuje s formalnim vzorcem namizne igre du bist. Vedno v drugi poziciji trikotnikov z različnim številom pik ta podoba dopolnjuje dokumentarno fotografijo. »Tako ritual kot igra imata v naprej določena pravila, ki jih moramo upoštevati. Vsi mi, vpeti v družbo, smo »du bist«, sledimo navodilom in upioštevamo pravila,« pravi avtor.

Avtorja zadnje postavitve pa sta Lenka Ðorojević (letnik 1982) in Matej Stupica (letnik 1987), ki zadnje čase ustvarjata v paru. Monomat, kakor se maketa proizvodnega obrata brez nadzornega centra imenuje, je prototip, ki prikazuje produkcijske odnose v družbi. V veliki stekleni kocki vidimo mizo, ekran luč, računalnik stol ... in vse se premika, sveti in ropota. Avtorja pravita, da je pri instalaciji enakovredno pomemben tudi zvok mehanizmov.

Instalacija gre v smeri postopnega samouničenja, s čimer avtorja ponujata zrcalo današnji hiperproduktivni in tehnicistični družbi. Lenka Đorojević je magistrirala na ljubljanski ALUO, s samostojnimi ali skupinskimi projekti, intervencijami in razstavami sodeluje doma in v tujini. Matej Stupica, diplomant ljubljanske ALUO, je intermedijski ustvarjalec, ki deluje na področju vizualne umetnosti in večmedijskih instalacij.

O nagradi

Nagrada skupine OHO je namenjena mladim vizualnim umetnicam in umetnikom, ki ustvarjajo v vizualnih medijih slikarstva, kiparstva, fotografije, instalacij, performansa in novih medijev. Podeljuje se posameznici/posamezniku in vključuje šesttedensko bivanje v ZDA, samostojno razstavo v Ljubljani in odkup dela. Kriterij za dodelitev nagrade je inovativnost in kreativnost umetniškega dela, ki je nastalo v zadnjih dveh letih.

Cilj Nagrade skupine OHO je podpora mladim ustvarjalcem in aktivna pomoč pri njihovem uveljavljanju. Nagrada nosi ime po pomembni neo-avantgardni skupini OHO, ki je s svojim prelomnim, inovativnim delovanjem v slovensko kulturo vpeljala najsodobnejše umetnostne trende. Dosedanji nagrajenci so: Sašo Sedlaček, Luiza Margan in Miha Presker, Mladen Stropnik, Ana Čigon, Maja Hodošček, Beli Sladoled, Tomaž Furlan, Veli Silver in Staš Kleindienst.

Ustanovitelj Nagrade skupine OHO je Zavod P.A.R.A.S.I.T.E., Ljubljana v tesnem sodelovanju s Foundation for Civil Society, New York in Trust for Mutual Understanding, New York.