Za Degasevim portretom starejše ženske skrit mlajši obraz

Že dolgo se je vedelo, da se pod portretom skriva še druga podoba. Z leti je to postalo še bolj očitno.

Objavljeno
07. avgust 2016 13.25
AUSTRALIA-SCIENCE-ART-PAINTING-DEGAS
Mo. B., STA
Mo. B., STA

Melbourne – Avstralski znanstveniki so pod portretom ženske francoskega impresionista Edgarja Degasa odkrili še en portret, ki prikazuje mlajšo žensko kostanjevih las. Ta bi lahko po mnenju poznavalcev bila Emma Dobigny, ki se pojavlja tudi na drugih Degasovih slikah.

Kot piše britanski BBC, ki ga povzema STA, je bilo že dolgo znano, da se pod Degasovo upodobitvijo ženske, oblečene v črno s pokrivalom na glavi, ki je nastala v 80. letih 19. stoletja, skriva še neka druga podoba. Za obrazom modela se je namreč pojavljal skrivnosten meglen madež, ki je postajal z leti in s tanjšanjem barve vedno bolj viden.

Na desnem licu portreta starejše ženske z leti postajajo vse bolj vidni obrisi skrite podobe. Portret mlajše ženske je obrnjen na glavo. Foto: Australian Synchrotron via AP

Delo, ki je bilo na ogled v National Gallery of Victoria v Melbournu, so analizirali v sinhrotronu, ki omogoča močnejše rentgenske žarke in s tem boljši vpogled v globino slike, je pojasnil Daryl Howard, soavtor študije o na novo odkritem portretu.

Poznavalci predvidevajo, da je Degas portret mlajše ženske naslikal vrsto let pred upodobitvijo starejše. Po njihovi oceni naj bi nastal leta 1869. Sliko bodo zdaj oddali v nadaljnje preučevanje, še piše BBC.

Podoba, skrita pod zgornjo sliko. Foto: Australian Synchrotron and the National Gallery of Victoria via AP

Edgar Degas (1834-1917) se je rodil v Parizu. Najprej je študiral pravo, nato od leta 1855 slikarstvo. V letih 1855-60 je večkrat obiskal Italijo. Sprva je na slikah obdeloval zgodovinske motive in v olju slikal portrete. Po letu 1874 se je posvetil predvsem študiju in slikanju figur ter se približal slogu impresionistov. Čeprav je bil eden začetnikov impresionizma, se je sam imel za realista.