Zasedba Drevored zaživela s prvencem Dekade

Dokumentaristični album so simbolično poimenovali Dekade, saj so nanj uvrstili ne samo pesmi, ki so nastale v prvem obdobju delovanja skupine, ampak tudi nekaj novejših skladb.

Objavljeno
10. marec 2010 10.51
Zdenko Matoz
Zdenko Matoz
Novomeška rock zasedba Drevored je nedavno pri založbi Franklin Republic izdala prvenec Dekade, ki povzema njeno glasbeno ustvarjanje. Skupina je namreč nastala leta 1979 in je aktivno delovala do leta 1989 na območju nekdanje skupne države. Nastopali so na vseh takrat pomembnih glasbenih dogodkih od Novega rocka, Yu rock momenta, pop delavnicah in klubih. Takrat so posneli nekaj skladb, ki so jih predvajali predvsem na Valu 202, a doslej še niso izšle. In tudi skupini Drevored se je zgodilo to, kar se je številnim drugim zasedbam - v njih se je prebudila želja po materializaciji nekdanjega delovanja. Nekatere zasedbe so zbrale stare posnetke (Via Ofenziva), druge so se odločile na novo posneti stare pesmi (Kuzle, Buldogi); skupina Drevored je tudi posnela stare pesmi v želji, da bi poslušalcem ponudili optimalno zvočno podobo svojih pesmi. Ritem sekcijo so zaupali mojstroma bobnarju Alenu Tibljašu (Majke, Urban) in basistu Janiju Hacetu (Siddharta, Elevators, Kisha). Za producenta so izbrali Janeza Križaja, ki je produciral veliko najboljših plošč v Sloveniji in je na posnetkih zaigral še na sintetizatorje in tolkala.

Skladbe so posneli v studiih Metro, Metelkova in RSL Novo mesto, tonski mojster pa je bil Tomaž Maras. V New Yorku so posnetki dobili končno obliko pri založbi Universal, kjer je mastering opravil Vlado Meller, ki je že sodeloval s Princom, Metallico, Red Hot Chili Peppers, Doobie Brothers in drugimi.

Dokumentaristični album so simbolično poimenovali Dekade, saj so nanj uvrstili ne samo pesmi, ki so nastale v prvem obdobju delovanja skupine, ampak tudi nekaj novejših skladb; avtor vseh pesmi pa je pevec in kitarist zasedbe Dušan Prosinečki. Na albumu je 11 skladb, napovedali pa so ga že lani s prvim singlom Poletna noč. Večinoma so to pesmi umirjenega rocka, nekako še najbliže novogoriškim Avtomobilom, kjer imata glasba in besedilo enakovreden položaj. Skladbe so individualne zgodbe, odsevi časa, v katerem so nastajale.