Župančičev nagrajenec Predan: Sem le posreden umetnik

V Mestnem muzeju Ljubljana so podelili Župančičeve nagrade. Prejemnik nagrade za življenjsko delo Vasja Predan je dejal, da se čuti v družbi ostalih nagrajencev kot posreden umetnik oz. poustvarjalec umetnosti.

Objavljeno
11. junij 2010 00.40
Mo. B./STA
Mo. B./STA
Ljubljana - Prejemnik nagrade za življenjsko delo Vasja Predan je ostale nagrajence - glasbenika Milka Lazarja, pisatelja Slavka Pregla in režiserja Matjaža Zupančiča - označil za neposredne umetnike.

Ob tem je poudaril, da ne gre za umišljeno skromnost, ki jo je nekoč slišal iz ust nekega pesnika, ki je ob neki podobni priložnosti dejal, da čeravno ima o svojem delu lepo mnenje, se mu vendarle zdi nagrada prepomembna. Nagrade je Predan vesel tudi zato, ker Župančiča zelo ceni.

Ljubljanski podžupan Aleš Čerin je v nagovoru nagrajencem uporabil Župančičevo misel o tem, da ni važno, če so knjige stare ali nove, pač pa je pomembno, "da imajo duha in srca". To je navezal na področje medčloveških odnosov ter na umetnike, ki znajo to vsebino "priklicati v zavest in življenje".

Povezovalka slovesne podelitve nagrad Nada Vodušek je po kulturnem programu v režiji Matjaža Bergerja in izvedbi igralca Pavla Ravnohriba, primabalerine Regine Križaj, performerk Nane Milčinski in Jane Menger ter violinistke Brine Nataše Zupančič, prebrala utemeljitve nagrad.

V obrazložitvi nagrade za življenjsko delo tatrologu, kritiku, književniku in uredniku Vasji Predanu, ki letos praznuje 80. rojstni dan, je med drugim zapisano, da je Predanov življenjski opus bistveno več, kot to lahko opredelijo formalne uvrstitve njegovega vsestranskega umetniškega in kulturnega delovanja v teatrološki znanosti; je najprej ljubezen do človeka in njegovega umetniškega hrepenenja po humanem svetu kot svetem prostoru bivanja.

Seznam glasbenih del glasbenika, skladatelja, saksofonista, pianista in aranžerja Milka Lazarja, ki je prejel nagrado za ustvarjanje v minulih dveh letih, šteje v tem obdobju desetine izvirnih in izvedenih glasbenih in glasbeno-scenskih del, pri čemer gre za opus, ki svojimi idejami plemeniti slovenski in svetovni glasbeni prostor, piše v obrazložitvi.

Pisatelj, založnik, urednik in javni delavec v kulturi Slavko Pregl se v svojih delih pronicljivo poglablja v etične, psihološke, vzgojne in socialne probleme mladih, se z naklonjenostjo postavlja v njihovo kožo, pa tudi v kožo njihovih staršev in vzgojiteljev ter prizanesljivo pomirja njihova trenja in konflikte.

Dramatika, režiserja, romanopisca in profesorja Matjaža Zupančiča so v obrazložitvi ocenili kot eno osrednjih imen sodobnega slovenskega gledališča zadnjih dveh desetletij. Barvi njegove dramatike sta ironija in črn humor, s katerima slika naš čas, njegove deviacije, in frustracije, grozo in obup ter medsebojno odtujenost.

O nagrajencih je odločala komisija v sestavi slovenskih umetnikov in humanistov: Matjaž Kmecl, Meta Hočevar, Aldo Kumar, Ranko Novak, Vojko Vidmar, Metod Pevec. Ljubljanski župan Zoran Janković ni bil član komisije, kot so prvotno napačno sporočili iz mestne občine.