V Kranju prvi elektrificiran kolesarski sistem

Izposoja koles: Kranjčanom od včeraj na voljo 16 postaj za izposojo, 32 električnih in 48 navadnih mestnih koles
Fotografija: Župan Boštjan Trilar in direktor Elektra Gorenjska Ivan Šmon sta prva uporabila novo električno postajo za izposojo koles. Foto Blaž Račič
Odpri galerijo
Župan Boštjan Trilar in direktor Elektra Gorenjska Ivan Šmon sta prva uporabila novo električno postajo za izposojo koles. Foto Blaž Račič

Kranj – S petimi novimi postajami so v Kranju včeraj uradno razširili mrežo kolesarskih postaj v sistemu KRsKolesom. Skupaj je zdaj Kranjčanom na voljo 16 postaj z 32 električnimi kolesi in 48 navadnimi mestnimi kolesi. Župan Boštjan Trilar za prihodnja leta napoveduje še za 3,5 milijona evrov vlaganj za spodbujanje uporabe koles.

Za nadgradnjo sistema, ki vključuje tudi elektrifikacijo postaj, se je mestna občina s projektom, vrednim pol milijona evrov, prijavila na dva evropska razpisa in pridobila 315.000 evrov. Vseh 16 postaj s kolesi je odslej elektrificiranih in omogočajo polnjenje električnih koles. Kot pravi Trilar, je to prvi sistem v Sloveniji, ki je povsem elektrificiran.

Župan Boštjan Trilar je zadovoljen, da se je v sistem izposoje koles vključilo že 885 uporabnikov, ki so doslej opravili 15.000 izposoj. Trilar verjame, da se bo število uporabnikov še povečevalo, saj nameravajo do konca prihodnjega leta omrežje razširiti na 27 postaj s skupaj 74 električnimi kolesi in 87 navadnimi mestnimi. Njihova izposoja je brezplačna, uporabniki se morajo le prijaviti oziroma registrirati, ko plačajo tudi 15 evrov letnega prispevka.

V mestni občini Kranj poleg dodatnih 12 postaj za izposojo koles načrtujejo še gradnjo 16 kilometrov kolesarskih stez, vendar je uresničevanje tovrstnih projektov zahtevnejše. Pred gradnjo morajo namreč pridobiti ustrezna zemljišča, postopki pridobivanja pa so lahko dolgotrajni, izpostavlja Trilar. Za tri milijone evrov in pol vredne projekte pričakujejo 2,5 milijona evrov iz evropskih virov, vlogo za sredstva bodo oddali še ta mesec.

Včeraj sta Boštjan Trilar in direktor podjetja Elektro Gorenjska Ivan Šmon uradno predala namenu novo postajo za izposojo koles pri upravi podjetja Elektro Gorenjska, ki je z donacijo podprlo ureditev ene postaje. Skupaj je po županovih besedah ena postaja, tri navadna mestna kolesa in dve električni kolesi, vredna slabih 20.000 evrov. Podjetje je vpeto v lokalno okolje in spodbuja trajnostni razvoj ter podpira občine pri uresničevanju lokalnih energetskih konceptov, je zbranim povedal Šmon.
Nove postaje so od včeraj še na Britofu, pri kulturnem domu na Primskovem, na Klancu in v Čirčah.

Več iz te teme:

Komentarji: