»Nekaj lokacij sva zamolčala, da imajo lokalci tam svoj mir«

Z Markom Miladinovićem o tem, kako lahko lokalni snob pomaga turistu pri izbiri prave restavracije v mestu.
Objavljeno
15. maj 2018 12.00
Posodobljeno
15. maj 2018 13.03
Marko Miladinović je svojo strast do dobrih gostiln prelil v kulinarični vodnik Ljubljana Well Done.
Nina Krajčinović
Nina Krajčinović
Ljubljana - Je oblikovalec, igralec, scenarist in producent, po novem tudi knjižni avtor. Svojo strast do dobrih gostiln in hedonističnega druženja je skupaj z Borutom Kremžarjem prelil v Ljubljana Well Done, kulinarični vodnik po ljubljanskih gostilnah.   

Dva lokalna snoba, ki vesta, kje se dobro je in pije, bralcem z debelimi črkami sporočita že na naslovnici knjige. Seveda me zanima vaša definicija ljubljanskega snoba.

Zaradi teh besed sem se že posul s pepelom, saj naj bi bil snob tisti, ki se s tem, da hodi ven jest, tudi na veliko postavlja. Sam sem hotel to obrniti na šalo.

In ste se zapletli.

In sem se zapletel, res je. V resnici ne vidim nobene težave v tem, da me kdo razglasi za lokalnega snoba, po svoje to sem. Ljudje me imajo že od nekdaj za snoba, med drugim zato, ker poznam ogromno ljudi, družim se z znanimi obrazi, kar že samo po sebi deluje snobovsko. Nekaj časa sem se še opravičeval, češ da se družim z njimi, ker so tako zanimivi, ampak to opravičilo se dolgoročno ni obneslo, tako da, ja, sem snob, kaj hočem. Rad dobro jem, in čeprav tudi sam dobro kuham, grem raje v dobro restavracijo, kjer me strežejo in kjer imam občutek, da sem večvreden.

Še ena definicija me zanima. »Dva klasična Ljubljančana z občutkom za gurmansko, dobro in okusno,« ste zapisali v predstavitvi knjige. Kdo je klasični Ljubljančan?

To je človek, ki se dobro počuti v Ljubljani, tudi ko je visoka sezona in je mesto prazno. Človek, ki dopust, namesto da bi kam odpotoval, preživi v mestu, v katerem ni nikogar in kjer ima v vsakem trenutku na voljo dovolj parkirnih prostorov. Ljubljana mu je dovolj, zadostuje mu, da gre ven, se usede na primer v Žmauca in si brez slabe vesti privošči pivo že ob desetih zjutraj. Sam se z vsakega dopusta vrnem še bolj utrujen, to pa je v bistvu dopust v svojem mestu. Predlagal bi ga vsakemu Ljubljančanu, je nekaj sijajnega.

Ampak Ljubljano zadnja leta v visoki sezoni do zadnjega kotička zapolnijo turisti.

V knjigi namenoma ne razkrivava nekaterih lokacij, prav zato, da imajo lokalci tam svoj mir. Takšnih otokov je po mestu še dovolj.

image
Matej Družnik Marko Miladinović (levo) in Borut Kremžar v ljubljanskem Čadu


Ko bralec knjigo prime v roke in preleti prve stavke, hitro pomisli na Anthonyja Bourdaina in njegovo odkrivanje svetovnih mest in njihove kulinarike skupaj z domačini.

To brez dvoma drži. Njegov slog pisanja in sam življenjski slog sta me že pred časom navdušila. Še posebno to, kako je sam v sklopu oddaj na programu Travel Channel potoval po svetu in povsod našel domačina, ki ga je peljal tja, kamor marsikatera turistična noga ne zaide. Bourdain je institucija in ljudje množično sledijo njegovim raziskovanjem in predlogom. Ideja je vsekakor prišla od tam, tega ne zanikam. To je tudi glavna ideja knjige – da se ti zdi, kakor da te po mestu in njegovih kulinaričnih kotičkih pelje prebivalec, ki ga pozna do obisti, ne pa da ti predloge ponuja prav tako turist. Spoštujem idejo tripadvisorja in podobnih portalov, ki so odlični, pa vendar jaz Billa, ki je napisal oceno, ne poznam. Morda so njemu všeč sladke hrenovke, ne vem. Seveda se nikakor ne primerjam z Bourdainom, sem pa želel v knjigi Boruta in sebe predstaviti kot človeka, ki že vse življenje jesta zunaj in v tem uživata, hrana jima veliko pomeni in kot takšna predlagata alternativni vodnik. V knjigi ni ničesar novega, vse restavracije najdete na spletu, midva sva zgolj hotela dati vsemu skupaj lokalni pečat ljubiteljskih poznavalcev.

Kako sta se lotila izbire restavracij? V knjigi jih je 27.

Najbrž moram najprej poudariti, da je knjiga popolnoma neodvisen projekt, nihče od izbranih ni plačal za objavo. To pa ne pomeni, da sem bil kritičen, prav o vseh pišem v presežnikih. Gre za najin jagodni izbor restavracij, v katere stoodstotno verjameva in kamor bi brez skrbi poslala prijatelja. Najino merilo je bilo, da v knjigi predstaviva restavracije, v katerih se dobro počutiva in kjer imava občutek, da razumejo to obrt. Pomemben je celotni paket: dobra hrana, odlična postrežba, čiste sanitarije in to, da ne dobiš vsakič, ko prideš, drugačnega krožnika. Tako je na primer v Čadu. Vsakič boš na krožnik dobil enako odličen prebranac, to velja zame in za nekoga, ki bo tja prišel prvič.

V nasprotju s kopico restavracij, ki so osredotočene na to, da turistu na hitro vzamejo denar, privabljajo jih s privlačnimi, s kredo napisanimi napisi, v resnici jim je pa popolnoma vseeno, kaj si bo turist jutri mislil o izkušnji. Seveda ne jaz ne Borut tukaj ne nastopava kot gastronomska specialista, sva popolna laika. Vem, da je v mestu še precej restavracij, ki bi si prav tako zaslužile prostor v knjigi, ampak jaz se morda tam ne počutim, kot bi se moral, pa nimam nič proti restavraciji in mi je lahko celo všeč.

image
Aleksander Lilik V knjigi je predstavljenih 27 ljubljanskih kulinaričnih lokacij. FOTO: Aleksander Lilik


Je knjiga namenjena samo turistom ali bodo tudi Ljubljančani imeli kaj od nje?

Ko smo v vse te gostilne hodili s prijatelji in kolegi, me je presenetilo, da marsičesa niso vedeli o tamkajšnji ponudbi. Vsekakor lahko lokalci prav tako izvejo kaj novega, med drugim to, da so v mestu lokacije, kjer dobiš več kot zgolj kozarec vina.      
01 - Modified: 2018-05-21 08:11:40 - Feat.: 1 - Title: FOTO:Dončića ni mogel ustaviti niti čarovnik Obradović (FOTO in VIDEO) 02 - Modified: 2018-05-21 11:50:29 - Feat.: 1 - Title: Luka Dončić na prvem, drugem, tretjem in petem mestu (VIDEO) 03 - Modified: 2018-05-21 09:52:17 - Feat.: 1 - Title: Mercator ima 101 počitniško enoto, Telekom nobene ... 04 - Modified: 2018-05-21 10:22:13 - Feat.: 1 - Title: FOTO:Janja Garnbret: Motivacijo črpam izključno iz ljubezni do plezanja 05 - Modified: 2018-05-21 09:16:22 - Feat.: 1 - Title: FOTO:Vsepovsod ljubezen in spomin na Diano 06 - Modified: 2018-05-21 09:09:17 - Feat.: 1 - Title: Slovenski strokovnjaki v tujini: Slovenija ne pokaže, da bi jih potrebovala 07 - Modified: 2018-05-21 11:43:46 - Feat.: 1 - Title: FOTO:Erdoğan v Sarajevu očaral evropske Turke 08 - Modified: 2018-05-21 10:55:08 - Feat.: 1 - Title: Fitnes in bazen Tivoli danes zaradi sanacije zaprl vrata 09 - Modified: 2018-05-21 10:25:12 - Feat.: 1 - Title: Olimpijin junak iz Argentine: Vesel sem zaradi navijačev, igralcev, Ljubljančanov 10 - Modified: 2018-05-21 11:39:31 - Feat.: 1 - Title: FOTO:Amsterdam v boj proti navalu turistov 11 - Modified: 2018-05-21 11:34:36 - Feat.: 1 - Title: 60 tisoč porschejev nazaj v tovarno 12 - Modified: 2018-05-21 08:50:28 - Feat.: 1 - Title: V Ljubljani zagorela štiri tovorna vozila
weather icon
22°
Vreme jutri:
pretežno oblačno
01 - Modified: 2018-05-21 10:55:08 - Feat.: 1 - Title: Fitnes in bazen Tivoli danes zaradi sanacije zaprl vrata 02 - Modified: 2018-05-18 18:27:40 - Feat.: 0 - Title: V palači Cukrarna načrtujejo knjižnico za mlade 03 - Modified: 2018-05-18 15:33:35 - Feat.: 0 - Title: Butični hotel 
ob Kolodvorski v gradnjo 
še pred poletjem? 04 - Modified: 2018-05-18 07:26:30 - Feat.: 1 - Title: Čas izgorelosti 
in negotovosti 05 - Modified: 2018-05-18 09:24:36 - Feat.: 1 - Title: Sodišče odločilo v prid voznikov mestnega avtobusa 06 - Modified: 2018-05-17 13:15:01 - Feat.: 1 - Title: Kako napisati svetovno knjižno uspešnico? 07 - Modified: 2018-05-16 08:30:44 - Feat.: 0 - Title: Združeni bi bili peta ekonomija na svetu 08 - Modified: 2018-05-16 08:41:15 - Feat.: 0 - Title: Več za odvetnike kot za napake v stanovanjih      09 - Modified: 2018-05-15 15:59:19 - Feat.: 0 - Title: FOTO:Tomačevski črnograditelji tik pred legalizacijo hiš 10 - Modified: 2018-05-15 13:42:57 - Feat.: 0 - Title: Prestižna pasivna hiša na sodišču, stanovanja pod hipoteko 11 - Modified: 2018-05-15 11:00:03 - Feat.: 1 - Title: FOTO:Končno nadstreški ob glavni avtobusni postaji 12 - Modified: 2018-05-13 10:14:37 - Feat.: 1 - Title: »Ta država je revna zato, ker so bile politike napačne« 13 - Modified: 2018-05-11 14:42:03 - Feat.: 0 - Title: Hrupa vlakov nočejo več prenašati 14 - Modified: 2018-05-11 17:35:13 - Feat.: 0 - Title: Tek za prijatelje in uživače v zeleni oazi 15 - Modified: 2018-05-11 12:27:35 - Feat.: 0 - Title: Nov, okrogel vrtec z izrazito pozitivno energijo 16 - Modified: 2018-05-10 13:46:19 - Feat.: 1 - Title: Lokal pod Kinoteko nezanimiv
01 - Modified: 2018-05-21 11:43:46 - Feat.: 1 - Title: FOTO:Erdoğan v Sarajevu očaral evropske Turke 02 - Modified: 2018-05-21 11:39:31 - Feat.: 1 - Title: FOTO:Amsterdam v boj proti navalu turistov 03 - Modified: 2018-05-21 10:27:20 - Feat.: 1 - Title: FOTO:Temačna stran Leipziga 04 - Modified: 2018-05-20 21:05:00 - Feat.: 1 - Title: FOTO:Portret: Tudi legendarni Gianluigi Buffon zgolj (velik) človek 05 - Modified: 2018-05-21 10:22:13 - Feat.: 1 - Title: FOTO:Janja Garnbret: Motivacijo črpam izključno iz ljubezni do plezanja 06 - Modified: 2018-05-21 11:34:12 - Feat.: 0 - Title: FOTO:Fotografije dneva (21. 5.) 07 - Modified: 2018-05-21 08:25:47 - Feat.: 1 - Title: FOTO:Maduro ostaja na čelu Venezuele 08 - Modified: 2018-05-18 14:00:49 - Feat.: 0 - Title: FOTO:Ko Židan pusti svoje sledi. Dobesedno. 09 - Modified: 2018-05-21 08:33:37 - Feat.: 0 - Title: FOTO:Ko Židan pusti svoje sledi – dobesedno 10 - Modified: 0000-00-00 00:00:00 - Feat.: 0 - Title: FOTO: Na ljubljanskih trgih in ulicah silvestrovalo približno 100.000 ljudi 11 - Modified: 0000-00-00 00:00:00 - Feat.: 0 - Title: FOTO: Na ljubljanskih trgih in ulicah silvestrovalo približno 100.000 ljudi 12 - Modified: 0000-00-00 00:00:00 - Feat.: 0 - Title: FOTO: Na ljubljanskih trgih in ulicah silvestrovalo približno 100.000 ljudi 13 - Modified: 0000-00-00 00:00:00 - Feat.: 0 - Title: FOTO: Na ljubljanskih trgih in ulicah silvestrovalo približno 100.000 ljudi