Vrtec rešili, šole niso mogli

V Cirkovcah bo podružnična šola čakala na boljše čase, v oddelkih velenjskih vrtcev pa bo več otrok
Fotografija:  V Velenju tudi sicer prilagajajo prostorske zmogljivosti in normative potrebam varstva in šolanja otrok.FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
 V Velenju tudi sicer prilagajajo prostorske zmogljivosti in normative potrebam varstva in šolanja otrok.FOTO: Leon Vidic/Delo

Velenje – Za le štiri v prvi in drugi razred vpisane otroke v Škalskih Cirkovcah, vasi sedem kilometrov iz Velenja, prihodnje šolsko leto ne bo podružničnega oddelka velenjske Osnovne šole Livada. Po zakonu bi jih moralo biti vsaj pet. So pa mestni svetniki prisluhnili prošnji staršev predšolskih otrok iz Cirkovc. Občinski normativ so znižali na 8 otrok ter tako ohranili podružnični oddelek Vrtca Velenje.
 
Na predlog vodje Draga Martinška in Simone Pogorelčnik z urada za družbene dejavnosti Mestne občine Velenje (MOV) so pred koncem šolskega leta za naslednje šolsko leto mestni svetniki sicer ukinili podružnično šolo v Cirkovcah, a obenem tudi sklenili, da je ukinitev začasna. Več kot 200 let staro šolsko poslopje, v katerem je tudi podružnični vrtec, so pred nekaj leti krajani s finančno pomočjo občine sami uredili in bo počakalo na več otrok. V Šmartinskih in Škalskih Cirkovcah, ki sodita v KS Cirkovce na 600 metrih nadmorske višine med hribi Smodivnik, Stropnica in Lubela, je okoli 200 prebivalcev.
 
A če vsaj nekaj let, če ne za vselej, v Cirkovcah ne bo osnovne šole in bo septembra občina za dva drugošolca zagotovila prevoz v OŠ Livada, oba prvošolca pa morajo v skladu z zakonom v šolo spremljati starši, bo v Cirkovcah ostal vsaj vrtec za pet njihovih malčkov.
 
Kot je velenjskim svetnikom pojasnila Dragica Kauzar z urada za družbene dejavnosti, so že v minulih letih v podružničnem oddelku vrtca v Cirkovcah imeli manj otrok od predpisanega normativa, a so imeli posluh za želje staršev in so ga ohranili. Ker je to v pristojnosti občine, so zdaj za šolsko leto 2018/19 določili še nižji normativ: oddelek ostane, če bo vanj vpisanih vsaj pet otrok. »Z izgubo enote vrtca v tej krajevni skupnosti bi marsikateri otrok ostal doma in bil prikrajšan za potreben razvojni program in družbo vrstnikov,« je zapisala in svetniki MO Velenje so se tem soglašali.
 
Sicer pa v Velenju tudi sicer prilagajajo prostorske zmogljivosti in normative potrebam varstva in šolanja otrok. Tako so prejšnji teden spremenili prožni normativ za oddelke Vrtca Velenje za šolsko leto 2018/19. V skladu z zakonom in pristojnostmi občine so določili, da lahko število otrok v oddelkih vrtca zakonski normativ presega za dva.
 
Podatki, ki jih je pripravila Dragica Kauzar z omenjenega občinskega urada, kažejo, da je za september 2018 v Vrtec Velenje vpisanih 1419 otrok v 79 oddelkih, kar je 20 otrok in 3 oddelke manj kot leto prej. Toda do sredine aprila 2018 se je število oddelkov povzpelo na 86 in podoben trend je pričakovati tudi v prihodnjem šolskem letu. Ker bo zaradi prostorske stiske na nekaterih velenjskih osnovnih šolah ponekod treba vrtčevske oddelke v njih ukiniti, je bilo nujno potrebno povečati dopustno število malčkov v oddelkih.
 

Komentarji: