Namigi prireditev: Grigorij Sokolov, Umetnikov pogum in Laibach Kunst

V Ljubljani priznani pianist Grigorij Sokolov, v Mariboru violončelist Nicolas Altstaedt in violinistka Vilde Frang ter odprtje razstave skupine Laibach.
Fotografija: Grigorij Sokolov Foto Matej Kerec
Odpri galerijo
Grigorij Sokolov Foto Matej Kerec

Ponedeljek, 21. septembra



GLASBA
 

Grigorij Sokolov


Gallusova dvorana, Cankarjev dom, Ljubljana, ob 19.30

Ekspresivna lepota tona in silovitost čustvenih interpretacij legendarnega pianista Grigorija Sokolova vedno znova navdušita zvesto poslušalstvo v razprodanih dvoranah po svetu. Kritikom pri tem zmanjkuje pridevnikov, s katerimi bi pospremili poustvarjalno genialnost občudovanega in skrivnostnega glasbenika.

Umetnik z navidezno lahkotnostjo obvladuje obsežen in slogovno pester repertoar, ki oživi pod njegovimi prsti poglobljeno občuteno, enkratno, vedno znova in na novo. Svojo umetniško pot tlakuje neizprosno in radikalno: zavezan solističnim recitalom se sezonsko poglablja v program, ki ga izvaja, kjerkoli se pojavi. Pri tem nikdar ne zapade v rutino – vsak koncert je edinstven dogodek, ki ga sooblikujejo pianistov navdih, okolje in energija občinstva. Na programu bodo dela Mozarta in Schumanna.



GLASBA
 

Umetnikov pogum


SNG Maribor, Velika dvorana, ob 18. in 20. uri

Violinistka Vilde Frang Foto Marco Borggreve
Violinistka Vilde Frang Foto Marco Borggreve


Na vsaki izdaji Festivala Maribor izstopa kakšen koncert, ki ga zaznamuje poseben zvezdniški sij. Letos jim je za enkratno sodelovanje na festivalu uspelo združiti tri izjemne glasbenike in vodilni slovenski orkester. Marko Letonja bo vodil Orkester Slovenske filharmonije, s katerim je bil v preteklosti kot umetniški vodja tesno povezan. Letonja je zdaj redni gost eminentnih svetovnih orkestrov in uglednih opernih hiš. Njegova mednarodna kariera je tako kar vznemirljiva, a je vrnitve k domačemu orkestru in v njegov Maribor vedno vesel.

Na Festivalu Maribor bo nastopil v družbi enakih: ob izvrstnem Orkestru Slovenske filharmonije se mu bosta pridružila zdaj že precej »naš« violončelist Nicolas Altstaedt in posebna gostja letošnjega festivala, norveška violinistka Vilde Frang. Vilde Frang je ena najbolj iskanih svetovnih glasbenic mlajše generacije, ki navdušuje s svojo lahkotno virtuoznostjo, poglobljeno muzikalnostjo in izjemno liričnostjo.



RAZSTAVA


Ausstellung! Laibach Kunst: RE : KONS : TRUKT


Galerija P74, Ljubljana, ob 12. uri

RE : KONS : TRUKT Foto Laibach Kunst
RE : KONS : TRUKT Foto Laibach Kunst


Uradnega odprtja razstave ne bo, bo pa v četrtek ob 17. uri prvo javno vodstvo s kustosinjo Barbaro Borčić, ki piše: »Postopki, ki jih razstava ob častitljivi štiridesetletnici skupine Laibach manifestira in reprezentira, pripadajo izhodiščnemu kredu in hkrati vpeljujejo določen zasuk. Laibach Kunst še naprej ostaja neuvrščena, neopredeljiva in enigmatična. Postavi (re)konstrukt: grafiko · sliko · objekt · kolaž · brikolaž · ambient. Z apropriacijo svojih lastnih zgodnjih podob 'iz druge roke', prilastitvijo prilastitve, uprizarja nekakšen simulaker simulakra. Ponovna uporaba podob neizogibno vpelje predrugačenje, zgostitev motivov je hkrati njihova premestitev.«

Komentarji: