Boomstick: Mali zvočni mojster

Napravica, ki rahlo izboljša in ojača glasbo, a je verjetno predraga.
Objavljeno
18. januar 2016 12.20
Matjaž Ropret
Matjaž Ropret

Sejem Ces ponuja obilo takih in drugačnih čudaških naprav in pripomočkov, med katerimi je običajno težko izluščiti res uporabne. Za večino se namreč izkaže, da so ali poskus prodajanja »tehnologije« za bistveno previsoko ceno ali pa ne opravljajo prav dobro obljubljene naloge. Zato nas je zanimalo, kako se obnese izboljševalec zvoka boomstick.

Mala priprava, ki bo, ko v kratkem pride v prodajo (vsaj v ZDA), stala sto dolarjev, je precej preprosta. Njeni ovlikovalci so v podolgovato škatlico skrili nekaj elektronike, na eni strani dodali kabel s klasičnim zvočnim priključkom, ki gre v izhod za slušalke (telefona ali glasbenega predvajalnika), na drugi strani pa izhod za priključitev slušalk ali zvočnikov. Vloga naprave je vmes izboljšati in ojačati zvok, ki prihaja iz telefona.

Bolje, a nikakor revolucionarno

Ko boomstick vključimo, zvok res postane nekoliko glasnejši in morda malo bolj »poln«. Vendar škatlica ne more odpraviti vseh slabosti poceni slušalk, denimo medlih srednjih ali visokih tonov. Zna pa občutno okrepiti base, kar se zgodi, ko pritisnemo še okrogli gumb na boomsticku. Takrat zvok postane tudi bolj prostorski, kar je morda mikavno, zagotovo pa bi šlo v nos avdiofilom, saj je glasba že nekoliko procesirana, ni več povsem enaka izvirniku. Trajanja baterije, polni se prek običajnega priključka micro usb, še nismo mogli oceniti, a je dovolj dobra za kar nekaj ur glasbe ali podcastov.

Boomstick je lahko dobra rešitev predvsem za tiste, ki pogosto poslušajo ali gledajo vsebine, posnete v nekoliko prenizki jakosti in v prehrupnem okolju. Zanje je priročen mali ojačevalec. Vsem drugim resda ponuja malenkostno izboljšanje zvoka, a je vprašanje, ali ne bi podobnega učinka dosegli s precej preprostim (programskim) izenačevalnikom. Še toliko bolj pa z investiranjem teh stotih evrov v res kakovostne slušalke.