Za desetletnico paradni iphone X

Vse oči so bile uprte v Cupertino, kjer je Apple povabljenim izbrancem predstavil novo ponudbo svojih pametnih naprav.
Objavljeno
12. september 2017 20.39
Jernej Horvat
Jernej Horvat

Dogodek je prvič potekal na novem sedežu podjetja v Cupertinu, v dvorani, poimenovani po soustanovitelju Stevu Jobsu, ki lahko sprejme 1000 gostov. Apple je po pričakovanjih predstavil tri nove modele iphone, novo generacijo pametne ure Apple Watch Series 3 in 4K Apple TV. Dogodek se je začel ob 19. uri, na Delu smo ga spremljali v živo.

V ŽIVO:

19.45: Nova generacija pametne ure Apple Watch Series 3

Največja novost nove generacije pametne ure je možnost neposredne povezave z mobilnim omrežjem. Zaradi novega dvojedrnega procesorja je nova generacija pametne ure za 50 odstotkov hitrejša od predhodne.

Na voljo bodo trije modeli z novimi barvnimi odtenki. Izstopa temno siva barva pri modelu ure iz keramičnega ohišja. Cene modela z možnostjo povezave na mobilno omrežje se pričnejo pri 399 ameriških dolarjev. Apple Watch Series 3 brez povezave na mobilno omrežje pa bo stala od 329 ameriških dolarjev naprej. V prodaji ostaja prva generacija pametne ure, ki bo stala 229 dolarjev.

Na voljo bodo tudi novi pasovi. Med drugim Apple nadaljuje sodelovanje s podjetjem Hermes, ki za Apple Watch ponuja eksluzivne usnjene pasove. Ura bo delovala tudi s slušalkami AirPods. Uporabniki bodo lahko med drugim neposredno prek pametne ure poslušali glasbo v aplikaciji Apple Music.

Apple Watch Series 3 bo v prodaji od 22. septembra dalje. Najbližji trg za slovenske uporabnike, kjer se bo ura prodajala, bo Avstrija.

Od 19. septembra bo za pametno uro Apple Watch na voljo tudi nov operacijski sistem watchos4. Med drugim bo možno meriti frekcenco utripa srca, ura pa bo tudi ugotavljala ali frekvenca utripa odstopa ter na to opozorila uporabnika.

19.55: Nov Apple TV z možnostjo uporabe resolucije 4K

Dodatno je na voljo možnost ogleda v HDR, kar pomeni širši barvni specter. Slika je izjemna. Pri Applu so poskrbeli tudi, da bo na voljo dovolj vsebin, ki se predvajajo v resoluciji 4K. Med drugim podjetje sodeluje z Netflixom in Amazon Prime, ki bosta pripravila vsebine v ustrezni 4K resoluciji.

20.00: Dva modela iphona 8

Na voljo sta v pričakovanih dimenzijah s 4,7 in 5,5-palčnim zaslonom. Aluminijasto ohišje je zamenjalo stekleno ohišje. Zaslon na obeh modelih je Retina HD s tehnologijo True Tone. Ta prilagaja barvni spekter zaslona okolici, v kateri se uporabnik nahaja.

Nova iphona sta na voljo v treh barvah, in sicer temno sivi, beli in zlati. Slednja je v novem odtenku, ki izstopa od predhodnih alternativ.

Kamere ponujajo novo funkcijo Portrait Mode, kjer si uporabnik lahko izbira način osvetlitve glavnega subjekta v fotografiji. Ne gre za klasične filtre, ampak za analizo svetlobe na fotografiji. Temu primerno se osvetli glavni subjekt. Nova kamera podpira tehnologijo obogatene resničnosti. V iphonih 8 in 8 Plus so nameščeni novi senzorji in žiroskopi, s katerimi se bolje meri gibanje telefona. V kombinaciji z ARkit - tehnologijo, s katero razvijalci lahko razvijajo aplikacije v okolju obogatene resničnosti - sta nova iphona prva telefona, pri katerih je strojna oprema tesno integrirana s programsko opremo.

Zaradi steklenega ohišja se nova modela iphona lahko polnita brezžično. Pri tem Apple uporablja standard Qi, ki ga uporablja tudi vse več avtomobilskih proizvajalcev in restavracij.

Na voljo sta dve spominski različici: 64 GB in 128 GB. Prodaja se začne 22. septembra. Cena modela 8 znaša od 699 ameriških dolarjev, medtem ko bo za iPhone 8 Plus potrebno odšteti 799 ameriških zelencev.

20.20: iphone X - vrh Applove ponudbe pametnih telefonov

Telefon, čigar ime se nanaša na deseto obletnico, ki jo iphone praznuje letos, prihaja v dveh barvnih izvedbah, in sicer v temno sivi in srebrni barvi. Ohišje je narejeno iz stekla in jeklenega obroča. Velikost zaslona znaša 5,8 palca. Gostota pikslov je 458.

Novi iphone X nima več fizičnega gumba in s tem tudi ne več TouchID. Nadomešča ga FaceID, ki prepozna vaš obraz s pomočjo štirih ločenih kamer, ki so umeščene na vrhu zaslona. FaceID se ne boste mogli prelisičiti s fotografijo vašega obraza in ali s pomočjo maske, narejene po vzoru vašega obraza. Na voljo bo s 64 GB in 256 GB spomina. Prodaja se prične 3. novembra, cene pa se bodo gibale od 999 ameriških dolarjev naprej.