Googlovo krovno podjetje najvrednejše na svetu

Korporacija Alphabet z dobrimi četrtletnimi rezultati po tržni kapitalizaciji prehiteva Apple.
Objavljeno
02. februar 2016 10.06
Matjaž Ropret
Matjaž Ropret

Google oziroma njegovo krovno podjetje Alphabet je prehitel Apple po tržni kapitalizaciji in postal najvrednejše podjetje na svetu. Po včerajšnji objavi četrtletnih rezultatov je namreč delnica Alphabeta že po zaprtju borze zrasla za osem odstotkov čez 800 dolarjev in se nato ustalila pri 791 dolarjih, medtem ko je bila njena vrednost ob koncu včerajšnjega trgovanja 752 dolarjev. Če se bo tudi danes na borzi pokazala taka rast, bo vrednost korporacije zrasla na približno 570 milijard dolarjev, potem ko je bila včeraj dobrih 517 milijard, približno pol milijarde manj kot vrednost Exxona in 18 milijard manj od Appla.

Google je bil nazadnje »večji« od Appla februarja 2010, ko sta bili obe podjetji vredni manj kot 200 milijard dolarjev, Applov aktualni iphone je bil model 3gs, Google je šele dobro začel z androidnim odgovorom in na trgu še ni bilo ne tablic ne pametnih ur. Podjetji pa sta vodila Eric Schmidt in Steve Jobs.

S čim so vlagatelje navdušili Alphabetovi (Googlovi) rezultati? Prihodki so dosegli 21,32 milijarde dolarjev, medtem ko so analitiki pričakovali pol milijarde manj, in so bili 18 odstotkov višji kot v zadnjem četrtletju 2014. Tokrat je Alphabet tudi prvič povedal, koliko zasluži z osnovno dejavnostjo (prikazovanje oglasov internetnim uporabnikom) in koliko izgube ima s svojimi »norimi« projekti. V kategoriji »ostale stave«, kot so samovozeči avtomobili in baloni za dostop do interneta, je bilo 448 milijonov dolarjev prihodkov in 3,56 milijarde dolarjev izgube. Vlagatelji so pričakovali izgubo med milijardo in pol ter petimi milijardami. V podjetju pod vodstvom soustanovitelja Larryja Pagea so jim tako dokazali, da ustvarjanje prihodnosti ni vreča brez dna in da kljub temu lahko lepo rastejo pri osnovnem poslu.

Po drugi strani Applova delnica zadnje tedne izgublja vrednost, saj vodilnim možem te korporacije Wall Streeta ni uspelo prepričati, da lahko rastejo drugod, denimo pri spletnih storitvah, medtem ko se rast prodaje iphonov ustavlja, prodaja ipadov še naprej upada, macov stagnira, apple watch pa še ne dosega dovolj velikih količin in prihodkov, da bi jo Apple v rezultatih navajal samostojno.