IZ ARHIVA: Na svet je privekal prvi iphone

V Delovem arhivu smo izbrskali novico, kaj se je dogajalo leta 2007, ko je Apple vstopil na trg mobilne telefonije.
Objavljeno
12. september 2017 20.05
Lenart J. Kučić, Blaž Kovšca
Lenart J. Kučić, Blaž Kovšca

Ljubljana - Steve Jobs, predsednik uprave ameriškega izdelovalca računalnikov Apple, je na tradicionalnem letnem dogodku Macworld predstavil najnovejši Applov izdelek iphone in z njim napovedal vstop na trg mobilne telefonije. Jobs je tako uresničil pričakovanja številnih lastnikov Applovega glasbenega predvajalnika ipoda, ki so na internetnih forumih že več kot dve leti ugibali, kdaj bo Apple ipodu dodal telefonske zmogljivosti in ga opremil za brezžično povezovanje s svetovnim spletom.

Velika pozornost, ki jo iphonu namenjajo svetovni mediji, je razumljiva. Applova novost je zanimiva za milijone uporabnikov ipodov, saj se veselijo zmogljive osebne elektronske naprave, ki naj bi nadomestila tri ločene naprave: mobilnik, glasbeni in videopredvajalnik ter dlančnik. Tehnološki zanesenjaki se navdušujejo nad zaslonom, občutljivim za dotik, internetno povezljivostjo in novimi uporabniškimi vmesniki. Borzniki spremljajo rast Applove delnice, blogerji pa že živahno razpravljajo o več kot 200 patentiranih inovacijah, ki jih skriva prvi Applov mobilnik, in ugotavljajo njihove prednosti in slabosti - čeprav se naprave na predstavitvi ni smel nihče niti dotakniti, kaj šele preizkusiti, kako deluje.


Tudi pred desetletjem je iphone sprožil živahne razprave, še preden so se ga potrošniki sploh lahko dotaknili. Foto: Kimberly White/Reuters

Vizionarskega Steva Jobsa zelo natančno spremljajo računalniška, glasbena in telekomunikacijska industrija. Karizmatični vodja Appla je v zadnjih dvajsetih letih že nekajkrat pravočasno ujel (ali ustvaril) ključne tehnološke trende, denimo revolucijo osebnega računalnika ali internetno prodajo glasbe in videa. Jobs je do popolnosti izpilil premišljene marketinške prijeme, s katerimi je brezosebne računalniške škatle spremenil v izborno oblikovane predmete poželenja. Pri tem je spretno izrabljal internetne skupnosti, ki so z ugibanji o novih napravah stopnjevale pričakovanja pred njegovimi nastopi in zagotavljale medijsko pozornost.

Vodilni analitiki zato v Jobsovih nastopih vselej iščejo skrita sporočila in napovedi. Ali pomeni letošnje preimenovanje družbe v Apple inc. (iz Apple Computers) Jobsovo slovo iz sveta računalništva in rojstvo novega velikana zabavne elektronike, nekakšnega novega Sonyja? Kako se bodo na napravo odzvali operaterji mobilne telefonije, saj lastnikom iphona ne bodo mogli prodajati glasbe in filmov? Je korak v mobilno telefonijo le prebrisana zavajajoča poteza in se bo poskušal Apple skupaj z Googlom že kmalu izogniti mobilnim operaterjem ter uporabiti brezžična računalniška omrežja wifi ali wimax? Se zgodovina ponavlja in se bosta po dvajsetih letih spet spopadla stara nasprotnika, Apple in Microsoft, tokrat v boju za dnevne sobe? Bodo morale glasbene in filmske založbe prvič popustiti pritisku izdelovalcev naprav, saj ne bodo več mogle postavljati pogojev za distribucijo svojih vsebin?


Iphone, prva generacija. Foto: Kimberly White/Reuters

Zdaj je gotovo le, da iphone ne bo poceni, saj bo najcenejšo napravo s 4 GB vgrajenega pomnilnika mogoče kupiti za 499 dolarjev (in približno toliko evrov), osemgigabajtni model pa bo še 100 dolarjev dražji. V Evropo bo iphone po napovedih Appla IMC Slovenija prispel jeseni letos, njegova cena pa še ni znana.

Poleg iphona je Apple na Macworldu predstavil tudi Apple TV. Naprava je na videz podobna osebnemu računalniku mac mini, opremljena je s 40 gigabajti trdega diska, namenjena pa je televizijskemu ogledu fotografij, glasbe in filmov, shranjenih na osebnih računalnikih.

Lenart J. Kučić, Blaž Kovšca (Delo, 11. januar 2007)