Na koncu bosta samo še Google in Apple

Google Pixel Google z novimi izdelki in umetno inteligenco resno ogroža vse ostale ponudnike pametnih naprav na platformi Android.

 

Objavljeno
06. oktober 2017 18.03
GOOGLE-HARDWARE/
Jernej Horvat
Jernej Horvat
Kot običajno se je že pred dogodkom razkrila večina novosti, ki jih je Google predstavil v San Franciscu. Vendar pa je podjetje kljub temu poskrbelo za serijo presenečenj, ki so se odvijala skozi celo dve uri trajajočo predstavitev. Google je predstavil kup novih pametnih naprav, a najbolj presenetil s tehnologijo, ki je del slehernega Googlovega izdelka.

Na trgu pametnih naprav pri nakupni odločitvi ne odločajo več same naprave. Vaš naslednji telefon bo z veliko verjetnostjo deloval na enaki platformi kot trenutni. Razlog za to je povsem očiten in se skriva v samem operacijskem sistemu. Uporabniki pametnih telefonov iPhone ste navajeni na Applove aplikacije, shranjevanje fotografij v iCloudu, uporabo aplikacije iMessage in podobno. V primeru, da uporabljate še računalnike Mac, je povezanost z Applovim ekosistemom še večja, saj se vsebine v ozadju brez težav sinhronizirajo med obema napravama in tako udobje je težko zapustiti. Podobno velja za uporabnike na platformi Android, ki ste veliko bolj vpeti v Googlov ekosistem aplikacij, katerih uporaba je zaradi odpovedi zasebnosti povsem brezplačna in udobna. Situacija ni nova, saj se je podobno že pred pametnimi telefoni odvijalo pri računalnikih. Kako drugače bi si lahko razlagali preživetje platforme Windows, ki je bila v preteklosti povsem nekonkurenčna Applovemu OS X. Poznavanje programov kot so Word, Excel in Power Point je bilo dovolj za veliko uporabnikov, da so vztrajali pri Microsoftu.

Opisanega se dobro zavedajo pri Googlu. Rick Osterloch, odgovorni za razvoj strojne opreme pri Googlu, je v uvodu izpostavil stagnacijo na področju razvoja pametnih naprav. Že res, da so telefoni vsako leto boljši, vendar pa so razlike izrazito majhne. Zasloni, kamere, vzdržljivost baterije in ostale tehnične specifikacije se izboljšujejo še zgolj inkrementalno. Pri Googlu se zato, po besedah Osterlocha, ozirajo na področja, kjer lahko v prihodnosti prinesejo pomembne spremembe. Google se zato osredotoča na umetno inteligenco in strojno učenje. Oboje predstavlja skupni imenovalec vseh Googlovih storitev in vseh Googlovih naprav. Najboljšo manifestacijo omenjenega predstavlja storitev Google Assistant.

Prihodnost na voljo že danes

Za enega izmed številnih vrhuncev je poskrbela predstavitev novih Googlovih brezžičnih slušalk Google Pixel Buds. Slušalke predstavljajo neposredno konkurenco Applovim AirPods, a ponujajo napredne funkcije, ki jih v tem trenutku ne zmore nobeno podjetje. S pomočjo slušalk se lahko brez težav pogovarjate z osebo v tujem jeziku in slušalke sproti prevajajo izgovorjene besede vašega sogovornika. Slednje poteka skoraj istočasno, kar pomeni, da je zelo malo časovnega zamika med izgovorjenim stavkom in prevodom. Množica v dvorani je predstavitev tehnologije nagradila z bučnim aplavzom, saj gre za resnično impresivno funkcionalnost in nadgradnjo priljubljenega prevajalnika Google Translate. Slušalke bodo na voljo od novembra naprej za 159 ameriških dolarjev. Najbližje jih boste lahko kupili v Nemčiji.

Veliko pozornosti je bilo namenjene novi napravi Google Home Mini. Pametna naprava je namenjena za uporabo v vašem domu. S pomočjo govornih ukazov lahko upravljate ostale hišne pripomočke, predvajate glasbo, brskate po spletu, opravljate telefonske klice in pošiljate sporočila. Mini je, kot je možno sklepati iz naziva, veliko manjša naprava od prve generacije Google Home in oblikovalci so jo preoblekli v blagu podoben material. Na ta način se naprava lažje integrira v vaš dom in lažje kombinira z notranjo opremo, saj je na voljo v treh barvnih alternativah, v temno sivi, beli in rdeči. Bistvo uporabe naprave je pričakovano Google Assistant, ki prepozna vaš glas, in v primeru, da zahtevate igranje glasbe prav tako pozna vaš okus. Ko predvajanje glasbe zahteva drugi član gospodinjstva se seznam izvajalcev ustrezno prilagodi njegovim preferencam.

Googlov asistent pa ni namenjen zgolj vašemu udobju, ampak po novem ponuja nove funkcije namenjene otrokom. Med uporabne in zanimive spada možnost učenja z Googlovim asistentom. Ta namreč lahko preverja znanje vaših otrok s postavljanjem vprašanj in čakanjem na pravi odgovor. Dober način kako lahko najmlajše vsaj deloma premaknete od nenehnega strmenja v zaslone pametnih naprav. Na voljo so tudi številne družabne igre, ki so priljubljene pri otrocih in s tem lahko Google Assistant vsaj malo razbremeni vsakdan staršev. Nova je tudi možnost Broadcast. Uporabniku ponuja, da pošlje sporočilo vsem ostalim Googlovim pametnim napravam v gospodinjstvu naenkrat. Če želite, da se ostali člani pravočasno pripravijo za odhod v šolo, tako potrebujete zgolj eno Googlovo pametno napravo v sobi vaših otrok in že lahko poskrbite, da se bo slišal vaš glas. Cena za Google Home Mini znaša 49 USD in bo na žalost v prodaji samo v izbranih državah, med katere, tako kot v primeru brezžičnih slušalk, spada nam najbližja Nemčija.

Na odru je bila prisotna tudi predstavnica podjetja Nest. To podjetje v svojem portfelju izdelkov med drugim ponuja pametno varnostno kamero, ki jo lahko namestite pri vhodnih vratih. Nest in Google sta sklenila sodelovanje in rezultat tega je integracija Nestove kamere z Googlovo tehnologijo prepoznavanja obrazov. Naslednjič, ko vam bo nekdo pozvonil pri vratih, boste s pomočjo Googlega asistenta takoj tudi prejeli obvestilo za koga gre. Tako se bo lažje pretvarjati, da vas ni doma, če vaš gost ne bo zaželen.

Google Pixelbook

Nov hibridni prenosnik, ki ga pri delu lahko uporabljate kot računalnik in pri zabavi kot tablico, je poskrbel za še največ zmede tekom celotne predstavitve. Cene se, za računalnik z operacijskim sistemom Chrome OS, pričnejo pri 999 USD, kar je veliko. Na voljo je do 512 GB spomina in 16 GB delovnega spomina v dveh različicah s procesorjema Intel i5 ali i7. Zaslon po diagonali meri 12,3 palca in prenosnik s težo 1 kg in debelino 10 mm na prvi pogled res posreduje občutek, da bi se lahko uporabljal kot tablica. A se pri Googlu niso odločili za možnost odstranitve tipkovnice. Obstaja zgolj možnost, da se prepogne, kar pa je premalo za pristno uporabniško izkušnjo, ki jo posredujejo tablični računalniki.

Dobrih lastnosti kljub temu ne manjka. Pixelbook lahko uporabljate v kombinaciji z novim Googlovim digitalnim pisalom Pixelbook Pen. Latenca po izjavah iz Googla znaša zgolj 10 ms, kar je zgolj polovico tiste, ki jo premore Applovo digitalno pisalo. Google se je pri razvoju pisala Pixelbook Pen odločil za sodelovanje s podjetjem Wacom, ki razvija tablične računalnike in pisala v namene uporabe pri grafičnem oblikovanju. Google Assistant pride do izraza tudi pri uporabi digitalnega pisala. Kadarkoli želite pridobiti več informacij v zvezi z osebo ali predmetom na fotografiji, ki se prikazuje na računalniku, lahko s pisalom enostavno zaokrožite okrog in prenosnik vam prikaže vse relevantne informacije.

Pisalo je neposreden odziv na Applov Apple Pencil in tudi predstavljeni oglas za prenosnik Pixelbook se opazno osredotoča na kreativno populacijo. Med drugim je bila prikazana uporaba programa za obdelovanje fotografij Adobe Lightroom. Zanimivo bo spremljati kako se bo Pixelbook obnesel kot alternativa Applovi tablici iPad. Da bi resno ogrozil prodajo Applovih računalnikov, zaradi operacijskega sistema Chrome OS, zaenkrat še ni pričakovati.

Težko bi bilo poiskati razlog, zakaj bi sploh kupili še katerikoli drugi pametni telefon Android

Največ pozornosti med vsemi napravami je pripadlo novi generaciji pametnih telefonov Pixel 2. Pričakovano sta na voljo dva modela, in sicer Pixel 2 s 5-palčnim zaslonom HD in Pixel 2 XL z večjim 6-palčnim zaslonom v resoluciji QHD+. Vizualno sta oba telefona podobna, vendar pa obstajajo razlike. Večji model, Pixel 2 XL, vsebuje na prvi pogled lepše oblikovan zaslon in manjše stranice. Slednje so prisotne pri obeh modelih in tako izstopajo od oblikovnih trendov letos, ko se predstavljajo telefoni brez stranic. Na hrbtni strani je na voljo ena sama kamera, in ne dve kot pri neposredni konkurenci, a kot kaže to ne bo predstavljalo prekomerne težave. Google namreč, podobno kot Apple, pri fotografijah in video posnetkih vse več pozornosti namenja obdelovanju fotografij za čim boljši končni rezultat. Najlažje je to opaziti pri uporabi funkcije Portrait Mode, kjer se lahko ozadje za glavno osebo na fotografiji zamegli. Za tak učinek se drugi proizvajalci zanašajo na dve kameri, medtem ko je pri Googlu dovolj le ena, saj za ostalo poskrbi programska oprema. Kamera na hrbtni strani je pri obeh modelih enaka in vsebuje tipalo z 12 MP, medtem ko bo za selfije na prednji strani moralo zadostovati tipalo z 8 MP. Po rezultatih podjetja DxOMark, ki opravlja meritve kamer na pametnih telefonih, ponujata telefona Pixel najboljšo kamero med trenutno vsemi razpoložljivimi napravami na trgu. Za končno oceno bo tako potrebno počakati samo še na iPhone X, ki bo na voljo novembra.

Telefona vizualno ne predstavljata nobenih presežkov. Vendar pa si telefon Pixel ne boste kupili zaradi izgleda, temveč izključno zaradi uporabniške izkušnje. Operacijski sistem se na Pixlu predstavlja v svoji prvinski obliki oziroma takšni, kot so si jo zamislili Googlovi oblikovalci. To pomeni brez nepotrebnih vizualnih in funkcionalnih “izboljšav”, ki jih uvajajo drugi proizvajalci pametnih telefonov Android in zaradi katerih se delovanje omenjenih telefonov že po nekaj mesecih vidno upočasni. Lastniki telefonov Pixel se lahko tudi veselijo rednih posodobitev operacijskega sistema in to takoj, ko posodobitve postanejo na voljo na trgu. Pri Googlu celo zagotavljajo prejemanje posodobitev za obdobje treh let. Opisano je za lastnike androidov ostalih proizvajalcev zgolj fatamorgana.

Telefona ponujata tudi nekaj omembe vrednih malenkosti, ki se pri vsakdanji uporabi lahko izkažejo kot izrazito uporabne. Prva se imenuje Always-On Music. Telefon z vključeno funkcijo ves čas posluša glasbo v vaši okolici in vam na zaslonu izpiše naslov pesmi ter njenega izvajalca. Za to vam ni potrebno storiti ničesar, kar pa lahko povzroča skrb razvijalcem aplikacije Shazam, ki omenjeno tehnologijo ponuja že več let, vendar pa je za to storitev potreben obisk aplikacije. Stranice telefona so po novem občutljive na pritisk. Stisk telefona v roki tako sproži Googlovega asistenta. Opisano funkcijo so prvi ponudili pri HTC-ju, vendar pa je, kot je vedno z novostmi, vse zgolj vprašanje implementacije in pri Googlu to obvladajo bolje.

Na predstavitvi je izstopalo pomanjkanje pozornosti do tehničnih specifikacij. To ni naključno, saj kot že omenjeno v uvodu, po mnenju iz Googla tehnične specifikacije niso več relevantne. Vendar pa je kljub temu potrebno omeniti, da bosta telefona na voljo v dveh spominskih različicah, in sicer s 64 GB in 128 GB. Pri obeh bo na voljo 4 GB RAM. Možnost uporabe microSD kartice ne obstaja in enako velja za klasični vtičnik za slušalke.

Slovenski interesenti boste za nakup obeh telefonov Pixel morali obiskati Nemčijo. Telefona sta že na voljo s cenami, ki se pričnejo pri 799 EUR za manjši model z 64 GB spomina in končajo pri 1.049 EUR za Pixel 2 XL s 128 GB spomina.

Googlova zaušnica ostalim proizvajalcem pametnih naprav na platformi Android

Kako frustrirani so pri Googlu s trenutnim stanjem na področju pametnih telefonov in platformo Android potrjuje dejstvo, da so od podjetja HTC prevzeli 2.000 zaposlenih, ki bodo po novem odgovornih za razvoj Googlovih pametnih naprav. Google se je očitno lotil Applovega pristopa k razvoju izdelkov in tako želi nadzirati tako strojno kot tudi programsko opremo. Le ta na način bo lahko uporabniška izkušnja platforme Android na dolgi rok postala konkurenčna z Applovim iOS.

A najbolj zanimivo predstavlja dejstvo, da Google ne želi zgolj ponuditi boljše uporabniške izkušnje na račun Appla. Več kot očitno si podjetje želi kupcev pametnih telefonov, ki jih razvijajo partnerji. Samsung, Huawei, Sony, LG in ostali se pri razvoju pametnih naprav zanašajo na Googlov operacijski sistem Android. Do sedaj je partnerstvo z Googlom potekalo v sožitju, saj jim Google ni predstavljal neposredne konkurence. S prvo generacijo pametnih telefonov Pixel se je to spremenilo že lani. Letos pa Google ne ponuja zgolj, glede na prve vtise iz predstavitve, najboljših androidov, ampak so šli še korak dlje. Uporabniki pametnih telefonov Pixel bodo imeli na voljo nekatere ekskluzivne funkcije in storitve do katerih ne bodo mogli dostopati uporabniki androidov ostali proizvajalcev.

Med najbolj praktične in uporabne spada neomejena uporaba shrambe v oblaku pri aplikaciji Google Photos. Vaše fotografije in video posnetki se bodo v primeru uporabe pametnih telefonov Pixel brez slehernih omejitev shranjevali v originalni resoluciji. To bo na voljo povsem brezplačno. Google je ob tem poudaril, da povprečni uporabnik telefona Pixel ustvari dvakrat toliko fotografij in video posnetkov kot uporabnik pametnega telefona iPhone. Na letni ravni to znese za 23 GB fotografij in video posnetkov. Ob upoštevanju dejstva, da so naprave Pixel prve, ki takoj prejmejo posodobitve operacijskega sistema Android in so hkrati tudi najbolj integrirane z Googlovim asistentom, je veliko dobrih razlogov za nakup telefonov Pixel. Ponudba je namreč tako dobra, da si bo marsikateri uporabnik moral postaviti vprašanje, zakaj bi se sploh še oziral po kateremkoli drugem ponudniku pametnih telefonov na platformi Android.

Sreča za konkurenco zaenkrat predstavlja še omejena ponudba telefonov Pixel. Na voljo so izključno v izbranih državah in še to v omejenih količinah. Junija letos se je pri nekaterih ameriških medijih, kot je na primer The Verge, prodajo prve generacije telefonov Pixel ocenjevalo na en milijon. To predstavlja skromno številko za obdobje osmih mesecev, sploh če se primerja z Applom ali Samsungom, ki prodata tudi čez 70 milijonov telefonov v enem samem četrtletju. Vendar pa je Google na trgu razvoja lastnih pametnih naprav, v primerjavi z ostalimi ponudniki, novinec. Brez globalne prodajne mreže, brez široke podpore mobilnih operaterjev in zaenkrat še s slabšo prepoznavnostjo blagovne znamke Pixel. A to se bo v prihodnjih nekaj letih zagotovo spremenilo in do takrat bodo ostali proizvajalci pametnih telefonov na platformi Android morali dobro premisliti kaj unikatnega in konkurenčnega lahko sami ponudijo na trgu.