Na voljo je tretji raspberry pi

Nova različica je za polovico hitrejša od prejšnje in ima vgrajeno brezžično povezljivost za enako ceno.
Objavljeno
29. februar 2016 14.30
Matjaž Ropret
Matjaž Ropret

Natanko štiri leta po prvem ultrapoceni kartičnem računalniku je fundacija Raspberry Pi predstavila tretjo različico priljubljene »maline«. Računalnik raspberry pi 3 je prvi s 64-bitnim procesorjem in vgrajeno brezžično povezljivostjo, cena pa še naprej ostaja 35 dolarjev.

Raspberry pi marsikdo uporablja za krmiljenje pametnega doma, kot poceni medijski strežnik, računalnik za igre in še za marsikaj. Novi model ima Broadcomov štirijedrni, 64-bitni procesor s hitrostjo 1,2 GHz, ki temelji na Armovih jedrih cortex-a53. Prejšnji je bil zgrajen na osnovi 900 MHz 32-bitnega procesorja s štirimi jedri cortex-a7. S tem je novi računalnik pri večini opravil za približno polovico ali še malo več hitrejši od predhodnika in za kar desetkrat od prve maline.

Trojka ima poleg tega že vgrajen čip za povezovanje v brezžična omrežja, pri čemer podpira protokol n, in bluetooth 4.1. Vsi priključki (usb, hdmi, zvočni izhod) so ostali, vendar tokrat svetujejo napajanje računalnika z adapterjem, ki ima izhodni tok 2,5 A, če bodo uporabniki na priključke usb želeli priklapljati naprave, ki zahtevajo več energije. Raspberry pi 3 je popolnoma združljiv s starejšimi, zato bi morala na njem delovati vsa programska oprema, napisana za enico in dvojko.

V štirih letih je fundaciji uspelo prodati več kot osem milijonov malin, približno pet milijonov prve in tri milijone druge generacije. S tem je raspberry pi prodajno najuspešnejši britanski osebni računalnik doslej.