Namesto Samsunga, Huawei ali Appla kar Sony?

Kupiti ali ne?
Objavljeno
27. oktober 2017 18.32
Jernej Horvat
Jernej Horvat

Na letošnjem sejmu IFA, ki se je septembra odvijal v Berlinu, so pri Sonyu predstavili nov model pametnega telefona s katerim se želijo boriti za kupce najzmogljivejših telefonov na platformi Android. XZ1 prinaša pričakovane oblikovne smernice in top specifikacije, ki se lahko brez težav primerjajo s katerimkoli konkurenčnim modelom.

Sony Xperia XZ1 je tipičen Sony. S prepoznavno škatlasto obliko, ki smo je vajeni že iz preteklih let, zmore na trgu ponuditi nekaj unikatnega in izstopajočega. Slednje ni samoumevno in proizvajalci se med sabo težko diferencirajo. Uporabniki po eni strani želijo uporabljati pravokotne naprave s čim večjim zaslonom, a po drugi strani je potrebno poiskati nekaj unikatnega s čimer se izstopa.

Pri Sony so s škatlasto obliko telefona z ravno odrezanim vrhom in dnom našli oblikovno unikatnost in pametni telefon XZ1 je zato moč prepoznati na daleč. Oblika vsekakor ni po okusu slehernega uporabnika, vendar pa je to značilno za vse dobro oblikovane izdelke, ki se ne trudijo biti všečni vsakomur, ampak zgolj določenemu segmentu uporabnikov. Sony-jeva oblika tako odgovarja tistim, ki prisegate na minimalizem.

To pa ne pomeni, da je oblika in izdelava pri pametnem telefonu XZ1 povsem brez kritičnih točk. Zmotita plastična pokrova na zgornji in spodnji strani, ki se telefonu narejenemu iz aluminijastega ohišja ne podata. Že ob pogledu je možnost videti, da gre za plastiko, kar je pri telefonu s ceno okrog 680 EUR težko sprejeti. Enako velja za pokrov reže za vstavljanje kartice SIM, ki prav tako izstopa zaradi uporabe cenenega materiala.

Po drugi strani pa XZ1 od predhodnega modela prinaša dobrodošlo novost pri izdelavi ohišja. To je, kot predhodno omenjeno, sestavljeno iz aluminija in je v enem kosu. To pomeni, da se aluminij na hrbtni strani ukrivlja proti stranicam. S tem ni nobenih prekinitev, ki bi se takoj čutile pri držanju telefona v roki. Uporabniška izkušnja pri vsakdanji uporabi telefona je v tem pogledu dobra.

Sony vztraja pri LCD zaslonu

Tehnologija LCD se pri pametnih telefonih počasi poslavlja. Nadomešča jo OLED, katerega proizvajalci kot je na primer Samsung, uporabljajo že dlje časa. Težava OLED zaslonov je nepravilna reprodukcija barv, kar boste najlažje opazili, če fotografirate npr. travnato površino. Pri telefonih z OLED zasloni je saturacija pri zeleni barvi nerelalistična in za ljubitelje avtentičnosti moteča. Pri LCD zaslonu na modelu Sony XZ1 prikaz barv bolj ustreza realnosti.

Pri uporabi funkcije Professional mode, ki uporablja barvni spekter sRGB, je avtentičnost barv še višja. Vendar pa je pri tem potrebno opozoriti, da z uporabo funkcije Professional Mode uporabniški vmesnik izgleda relativno izprano. To še posebej velja pri neposredni primerjavi z močnimi saturacijami barv na drugih modelih telefonov platforme Android. Tisti med vami, ki bi kljub temu radi barvitejši vmesnik, si lahko izberete možnost nastavitve Super-vivid s katerimi se barvna shema približa tisti na telefonih z zasloni OLED.

Poleg vztrajanja pri LCD zaslonu model XZ1 tudi vztraja pri standardnem razmerju stranic 16:9. V času, ko večina proizvajalcev pametnih telefonov ponuja modele z ožjimi in višjimi zasloni, zbuja zaslon s stranicami 16:9 občutek po nečem iz preteklosti. To še posebej velja za pametne telefone v najvišjem cenovnem razredu v katerem se nahaja telefon XZ1.

Nekdo, ki je pripravljen plačati slabih 700 EUR za pametni telefon lahko za slabih 100 EUR več dobi Samsungovega Galaxy S8 z novim razmerjem stranic z zaslonom, ki je s 5,8 palci občutno večji od 5,2 palca, ki je na voljo pri XZ1. Pri tem je potrebno poudariti, da je ohišje pri Galaxy S8 podobnih dimenzij kot pri XZ1. Ima pa klasična zasnova zaslona in ohišja tudi eno prednost, in sicer pri zvočnikih. Na voljo sta dva, ki sta umeščena nad in pod zaslonom. S tem je gledanje video posnetkov, igranje iger in prostoročno opravljanje telefonskih klicev priročnejše. To še zlasti velja v primerih igranja iger, kjer si zvočnikov z rokami ne boste prikrili.

Med prvimi z Android 8

Dober razlog za nakup pametnega telefona je najnovejša različica operacijskega sistema Android 8. Pri Sonyu se najrazličnejših funkcionalnih in vizualnih predelav ne lotevajo. Na žalost so nekatere predhodno naložene aplikacije že na telefonu, vendar pa je vse v mejah normale, zlasti v primerjavi s predelavami nekaterih drugih proizvajalcev. Med drugim izstopa meni, ki vam glede na uporabo aplikacij prikazuje ostale morebiti zanimive aplikacije, a je meni uporaben šele čez čas, ko se zberejo informacije o uporabi.

Brskanje po uporabniškem vmesniku je zaradi zadržanja pri predelavi pristnega Androida tekoče in pričakovati gre, da bo telefon deloval dobro tudi po nekaj mesecih uporabe. K temu prispevata dva omembe vredna dejavnika. Prvega predstavljajo tehnične specifikacije.

Telefon poganja Qualcomm Snapdragon 835, medtem ko za grafiko poskrbi Adreno 540. Oboje je letos moč najti v vseh najzmogljivejših pametnih telefonih. Drugi dejavnik, ki pozitivno vpliva na hitrost delovanja, je ločljivost zaslona. Xperia XZ1 ponuja zaslon z ločljivostjo HD, kar je manj od npr. 1440 X 2560 pikslov, ki jih ponujajo nekatere konkurenčne naprave. To pa pomeni manj pikslov za katere mora poskrbeti procesor.

Pri kameri nič pretresljivega

Kamera je, mogoče zaradi prevelikih pričakovanj, pustila ravnodušen vtis. Senzor z ločljivostjo 19 MP in zaslonko f/2.0 ter neodsotnost optičnega stabilizatorja so trije razlogi zakaj fotografije ne spadajo med najboljše, kar so jih zmožni ustvariti pametni telefoni. Še posebej se občuti odsotnost optične stabilizacije.

Namesto tega je na voljo zgolj elektronska, ki deluje v kombinaciji z žiroskopom. Ta meri tresljaje in na koncu se prikaže tista fotografija kot končen izdelek ob kateri je žiroskop zaznal najmanjše premikanje. A kljub temu boste ob določenih situacijah prisiljeni posneti več fotografij, da bo rezultat dober. Kamera dobro opravi svojo delo pri fotografiranju ob sončnih dnevih. Pozitivno presenečenje predstavlja tudi hiter zagon kamere kar je idealno za situacije, ko je potrebno hitro ujeti trenutek.

Omembe vredna je možnost snemanja video posnetkov s kar 960fps pri resoluciji 720p. Funkcija ni nekaj kar bi večina uporabnikov uporabljala vsak dan, vendar pa bo kot nalašč za tiste, ki želite posneti svet v izrazito upočasnjenem posnetku in z veliko pozornosti na vse še tako majhne premike.

Kupiti ali ne?

Sony na področju oblikovanja ponuja izvrstne izdelke. Samo leta 2015 so prejeli 15 nagrad za najboljše oblikovanje Red Dot Design Awards. Leta 2016 so telefoni Xperia skupaj prejeli 4 dodatne nagrade za oblikovanje. XZ1 v tem pogledu ne odstopa, saj predstavlja oblikovno vrhunski pametni telefon, ki izstopa od ostalih. Vendar pa je konkurenca letos močnejša kot je bila kadarkoli prej.

Iz tega razloga bo Xperia XZ1 primeren telefon za tiste, ki gojite tudi osebno simpatijo do blagovne znamke Sony. Ostali pa boste najverjetneje posegli po rahlo dražji konkurenci s telefoni, ki med drugim sledijo trendu večjih zaslonov in tanjših stranic ohišja.