Sharp bo dobil novega lastnika

Eno najstarejših japonskih tehnoloških podjetij bo prvič v zgodovini dobilo novega lastnika iz tega sektorja iz tujine.

Objavljeno
25. februar 2016 11.51
Matjaž Ropret
Matjaž Ropret
Eno najstarejših in največjih japonskih tehnoloških podjetij Sharp bo dobilo novega lastnika. Prvič v zgodovini tega sektorja japonskega gospodarstva iz tujine. Po dvodnevnem odločanju je namreč vodstvo korporacije, ki zaposluje 50.000 ljudi, sprejelo 700 milijard jenov (5,5 milijard evrov) vredno prevzemno ponudbo tajvanskega konglomerata Foxconn, znanega tudi pod imenom Hon Hai Precision Industries.

Sharp je bil v svoji zgodovini znan po marsičem, predvsem pa po televizorjih, mikrovalovnih pečicah in še čem. V zadnjem času je bil med drugim eden glavnih izdelovalcev zaslonov lcd in panelov za sončne celice, vendar pa je zašel v težave, ker je upadala prodaja njegovih končnih izdelkov za domače uporabnike. Izguba se je že približala milijardi dolarjev, zaradi česar so v podjetju začeli razmišljati o iskanju novega lastnika, japonska vlada pa iskala način, kako ga obdržati v »domači« lasti.

Vseeno je zmagala ponudba Foxconna, enega največjih svetovnih proizvajalcev oziroma sestavljavcev elektronskih naprav. V Foxconnovih tovarnah med drugim nastajajo Applovi iphoni in še marsikateri drugi pametni telefoni, tablice, prenosni računalniki, fotoaparati in še kaj. Kdor želi kakovostno izdelavo, je prav Foxconn z množico tovarn na Tajvanu, na Kitajskem, v Vietnamu in drugod ena prvih izbir. Z novim lastnikom bi verjetno Sharp lahko povečal prodajo svojih zaslonov za vgradnjo v različne naprave. Foxconn pa bi lahko znamko uporabil za kakšne nove izdelke. Po drugi strani pa se analitiki sprašujejo, ali ne bo žrtev prevzema proizvodnja sončnih celic.