To je to!

Apple iPhone X Na testu smo preverili kaj zmore novi iPhone X.
Objavljeno
10. november 2017 18.37
Jernej Horvat
Jernej Horvat

Apple z modelom iPhone X predstavlja novo obliko in kopico tehnologij s katerimi se za 10. obletnico obstoja iPhona ponuja več razlogov za nakup kot v preteklih letih. Kamen spotike predstavlja cena. Osnovni model s 64 GB prostora v prosti prodaji stane 1.199 EUR. Za večjega z 256 GB boste morali odšteti 1.399 EUR. Cena je dovolj dober razlog, da preverimo kaj vam ponuja Apple za omenjena zneska.

Odzivi na visoko ceno iphona x so dober pokazatelj kako ljudje izkoriščajo tehnologijo pametnih telefonov. Za posameznike, ki pametni telefon uporabljajo zgolj za klice, sporočila in občasno fotografiranje, je iphone x nesprejemljivo drag. Pri tistih, ki pametni telefon uporabljajo za več aktivnosti, je ogorčenja manj. Slednje ni presenetljivo. S pametnim telefonom lahko opravljate službeno delo, ga uporabljate kot vodiča na potovanjih, poiščete restavracijo z dobrimi odzivi strank, se naučite tujega jezika, iščete službo, berete knjige in revije iz celega sveta ter podobno. Vse to opravljate s pomočjo naprave, ki se lahko pospravi v hlačni žep. Iz tega zornega kota se drag pametni telefon, ki presega psihološko mejo 1.000 EUR, zdi sprejemljivejši.

iPhone x po izgledu rahlo spominja na leti 2010 in 2011, ko sta se prodajala iphone 4 in 4s. Brez dvoma najlepša modela iphona sta bila sestavljena iz steklenega ohišja in aluminijaste stranice. Pri iphone x se prav tako uporablja steklo, s to razliko, da je aluminij zamenjalo jeklo. Na voljo sta dve barvni kombinaciji, in sicer srebrna, ki že meji na belo, ter črna. Na Delu smo imeli na voljo srebrni model, ki so nam ga posodili pri mobilnem operaterju A1. Barva ohišja ni edina razlika. Pri črni alternativi je jeklena obroba obdana s slojem zaradi katerega je temnejša. Podoben pristop so pri Applu že uporabili pri pametni uri Apple Watch in ohišje je zaradi sloja pri uri odpornejše na praske. Enako bi lahko veljalo za novi iphone x, zato se splača razmisliti o nakupu črnega modela. Lahko si seveda omislite tudi ovitek, vendar se s tem lepo oblikovana naprava prekrije.

Že ob prvem stiku z napravo boste takoj opazili tri ključne novosti, in sicer veliko kamero na hrbtni strani, pomanjkanje fizičnega gumba in s tem bralnika prstnih odtisov ter velik zaslon.

Najboljši OLED zaslon danes
Pri applu so z iphonom x prvič uporabili OLED zaslon in s tem nadomestili do sedaj uporabljani LCD. Slednji ima, v primerjavi z OLED, pomembno prednost, saj omogoča realističen prikaz barv. To je največja težava pametnih telefonov z zasloni OLED, ki se na platformi android uporabljajo že več let. Prikaz barv, kot sta na primer rdeča in zelena, je povsem popačen. Saturacija in svetlost barv sta premočni, kar je moteče še posebej takrat, ko si ogledujete posnete fotografije.

Na uradni predstavitvi iphona x so pri applu poudarili realističen prikaz barv in svojo obljubo tudi držali. OLED zaslon na iphonu x je v tem pogledu izjemen, saj je prikaz barv bolj točen kot pri kateremkoli drugem telefonu z OLED zaslonom, ki smo ga testirali v preteklosti. Za dodatno potrdilo so poskrbeli tudi strokovnjaki pri podjetju DisplayMate, ki testirajo kvaliteto zaslonov pametnih telefonov, televizij in računalnikov. Za iphone x so v uradnem sporočilu izjavili, da ponuja najboljši zaslon vseh časov. Razlog za to je, poleg najbolj točnega prikaza barv od kateregakoli drugega OLED zaslona, presenetljivo tudi najvišja svetlost po celotni površini zaslona. Izmerjena vrednost je znašala 624 nitov. Enota, pri kateri en nit predstavlja svetlost, ki jo oddaja ena sveča, se uporablja za oceno svetlosti zaslonov.

Pozorni bralci boste ob tem pripomnili, da lahko samsungov galaxy note8 doseže svetlost 1,240 nitov, vendar pa se omenjena vrednost nanaša zgolj na določene predele zaslona in ne na celotno površino. V primeru maksimalne svetlosti čez celoten zaslon se galaxy note8 ustavi pri 560 nitih. Ironično najboljši OLED zaslon vseh časov za apple proizvajajo kar pri samsungu, kar kaže tudi na to kako dobro programska oprema na iphonu poskrbi za točen prikaz barv.


Poleg OLED zaslona predstavlja novost tudi novo razmerje stranic, ki znaša 19.5:9, kar pomeni, da je zaslon višji in tanjši od običajnih, ki jih najdemo pri večini ostalih pametnih telefonov. Apple ni prvi z novim razmerjem stranic, podobno rešitev med drugim uporabljajo pri samsungu, lg-ju in huaweiju. Telefon tako prekriva večino prednjega dela telefona z eno opazno izjemo. Na vrhu se namreč, zaradi tehnologije prepoznavanja obraza, nahaja zavihek znotraj katerega so umeščeni senzorji in kamera. Zavihek že sedaj predstavlja oblikovni diferenciator, ki pri vertikalni uporabi pametnega telefona ni moteč. Po nekaj urah uporabe telefona boste na zavihek pozabili. Težava nastane pri spremljanju video posnetkov v horizontalnem položaju telefona. Takrat pride do izraza asimetrija, saj je zavihek prisoten samo na eni strani zaslona. V tej situaciji zavihka ni možno ignorirati.

Bralnika prstnih odtisov ne boste pogrešali
Novost, ki jo boste na začetku najbolj občutili, je pomanjkanje gumba pod zaslonom telefona. Prisoten že od prve generacije telefonov iphone predstavlja ključno navigacijsko orodje po operacijskem sistemu telefona. Zaradi zaslona, ki se razteza skoraj čez celotno prednjo stran telefona, prostora za gumb ni več. S tem pa je preteklost tudi bralnik prstnega odtisa. Pri Applu se niso odločili za namestitev bralnika na hrbtno stran. Namesto tega uporabljajo nov način prepoznavanja vaše identitete s pomočjo obraza. To tehnologijo pri applu imenujejo faceid. Sestavlja jo kombinacija projektorjev in senzorjev s pomočjo katerih se ustvarja 3D model vašega obraza. Zaradi uporabe infrardeče svetlobe in infrardeče kamere je prepoznavanje obraza neodvisno od svetlobnih pogojev in tako deluje tudi ponoči. Prepoznavanje obraza je neodvisno od tega ali nosite očala ali kontaktne leče, vendar pa to ne velja za sončna očala. Po mnenju predstavnikov iz appla tehnologija deluje pri večini sončnih očal, a je to odvisno od modela, ki ga uporabljate. Razlog za težavo s sončnimi očali je predpogoj, da je vaš pogled usmerjen na zaslon telefona. le v tem primeru se telefon odklene. Zahtevo po usmerjenosti pogleda lahko tudi izklopite.

Pri vsakdanji uporabi si faceid zasluži pohvale in kritike. Presenetljivo je kako zanesljivo in hitro deluje prepoznavanje vašega obraza. Sploh, če se upošteva, da se omenjena tehnologija pri applu uporablja prvič. Impresivna je tudi varnost, saj kamere ne boste, kot je to značilno pri nekaterih konkurenčnih telefonih, pretentali zgolj s fotografijo. Pri applu celo trdijo, da faceid ni možno pretentati z umetno narejeno 3D masko vašega obraza. Tehnologija je tako dovolj hitra in zanesljiva, da bralnika prsnih odtisov ne boste pogrešali. Vendar pa obstajajo tudi nekatere slabosti. Prvo predstavlja ravno hitrost. Bralnik na iphonih deluje hitreje kot faceid, kar je razumljivo, saj se pri applu uporablja že od leta 2012 naprej. Druga slabost je zahteva, da za prikaz aplikacij na zaslonu telefona morate, po tem ko vas faceid prepozna, podrsati s prstom po zaslonu navzgor. Obstaja veliko razlogov, zakaj je omenjena kretnja potrebna, vendar se zdi v kombinaciji s funkcijo faceid odvečna.

Upravljanje telefona brez fizičnega gumba
Zaradi gumba se ključne aktivnosti na novem iphonu izvajajo z ustreznimi gestami po zaslonu. Za izhod iz katerekoli aplikacije je tako potrebno podrsati s prstom od spodnjega roba zaslona navzgor. Za dostop do vseh ostalih aplikacij, ki so shranjene v ozadju, morate podrsati od spodnjega roba navzgor, a prst pridržati nekje na sredini zaslona. Za hitro prehajanje med dvema ali večimi aplikacijami je potrebno vodoravno podrsanje s prstom vzdolž spodnjega roba zaslona.

Opisano se sliši zapleteno in na začetku se tudi tako zdi. Potrebovali boste čas, da se na navadite geste, vendar je takšen način upravljanja operacijskega sistema boljši, saj je v določenih primerih, kot je na primer prehajanje med aplikacijami, hitrejši. Podrsanje s prstom navzgor, da aplikacijo zaprete, predstavlja tudi dober mentalni model izhoda iz aplikacije. Pričakovano pa obstajajo tudi slabosti, kot je na primer potreba, da iz desnega zgornjega kota podrsate navzdol in s tem prikličete meni control center. Ali pa nerodna kombinacija pritiskov stranskih gumbov za upravljanja zvoka in gumba za vklop/izklop telefona s katero ustvarite posnetek vsebine na zaslonu. Opisane nevšečnosti so pričakovane, saj gre za prvo iteracijo kombiniranja operacijskega sistema in upravljanja z gestami.

Kamera
Tako kot iphone 8 plus ima tudi iphone x dve leči na hrbtni strani. V preteklosti smo že testirali kamero na iphonu 8 plus, zato je bilo zanimivo preveriti ali obstajajo večje razlike v primerjavi z iphonom x. Na papirju ponujata oba telefona na hrbtni strani dve leči z resolucijo 12 MP. Pri iphonu x sta, namesto ene pri iphone 8 plus, z optičnim stabilizatorjem opremljeni obe leči. Slednji se uporablja za zmanjšanje učinka nenadnih tresljajev v trenutku fotografiranja in ta možnost je sedaj na voljo tudi pri dvakratni povečavi zooma. Pri primerjavi fotografij obeh telefonov na računalniškem zaslonu je v primeru iphona x moč opaziti večjo saturacijo pri barvah. Fotografija je tudi ostrejša na predelih, kot so na primer lasje, vendar je razlika opazna šele, ko fotografijo bistveno povečate. S prostim očesom razlike niso tako opazne. V temnejših prostorih je možno opaziti, da kamera pri iphonu 8 plus bolj poudari svetlejše predele fotografije. V tem pogledu ima iphone x prednost, saj ne producira opisanega učinka. Pri organizaciji DxOMark, ki meri kvaliteto kamer na pametnih telefonih, se je iphone x uvrstil na drugo mesto za googlovim pametnim telefonom pixel 2 xl. Z 97 doseženimi točkami se uvršča pred iphone 8 plus, ki jih je zbral 94. Ob vsakodnevni uporabi razlik med obema telefonoma ne boste opazili. Izjemo predstavljajo predhodno omenjeno fotografiranje v temnejših prostorih.

Ljubitelji iphonov plus pred nakupom dobro premislite
Zavajujoč je namreč podatek o velikosti zaslona pri iphonu x. Po diagonali le-ta meri 5,85 palca in s tem za 0,35 palca več od applovih modelov iphone plus. Med te spadajo iPhone 6 Plus, 6S Plus, 7 Plus in letos predstavljeni 8 Plus. Kljub večji diagonali pa je površina zaslona na iphonu x manjša. Razlog za to je razmerje stranic, ki v primeru modelov Plus znaša standardnih 16:9, medtem ko je pri iPhonu x z razmerjem 19.5:9. Zaslon je tako ožji in višji oziroma v širino je zaslon podoben tistemu na manjšem 4,7-palčnem iPhonu. Zato boste uporabniki večjih modelov iPhone morda razočarani.

Najlažje je to opaziti pri tipkovnici, ki je opazno ožja, ter pri branju knjig in revij. Vrstice besedila so krajše in čeprav razlika ni velika je pri daljšem branju opazna. Težavo predstavlja tudi slabša izkoriščenost zaslona. Pri vnosu teksta, tipkovnica zavzema veliko prostora na zaslonu oziroma več kot pri ostalih modelih iPhonov. S tem nad tipkovnico, kljub večjemu zaslonu, ne ostane toliko več prostora kot bi pričakovali. Podobno velja za predvajanje video posnetkov v horizontalnem položaju. Zaradi novega razmerja stranic, video posnetki v osnovni nastavitvi ne izkoriščajo celotne površine zaslona. Težava ni omejena zgolj na novi iphone, saj se s tem soočajo vsi novi modeli, ki večinoma na trg prihajajo z novim razmerjem stranic. Rešitev je povečava posnetka in raztezanje čez celotno širino, vendar pa se bo pri tem prikazal predhodno omenjeni zavihek v vsej svoji moteči lepoti.

Ali se novi iPhone X splača?
Če se odločate med katerimkoli primerljivim androidom in iphonom x, se vam splača razmisliti o applovem paradnem konju. Razloga za to sta dva. Prvega predstavlja dolgoletna podpora appla. Z nakupom iphona x lahko pričakujete, da boste prejeli najnovejše posodobitve operacijskega sistema iOS za naslednja štiri leta. Letos predstavljeni iOS 11 deluje na iphonih 5s, katerih prodaja se je začela leta 2013. Najdražji in najzmogljivejši pametni telefoni na platformi android vam posodobitve ponujajo eno ali kvečjemu dve leti. Drugi pomemben razlog je ohranjanje vrednosti. Kot razkriva poročilo objavljeno pri ameriški reviji Fortune, ohranjajo applovi telefoni največ vrednosti. Po letu dni uporabe izgubijo iphoni v povprečju 57 odstotkov vrednosti, medtem ko uporabniki samsungov in htc-ejv izgubijo 72 odstotkov vrednosti. Pri cenah telefonov, ki presegajo 1.000 EUR to več ni zanemarljiv znesek.

In s tem smo znova pri ceni. Novi iphone x v tem pogledu, v primerjavi s predhodnimi generacijami, predstavlja pomembno odstopanje. Zaradi visoke cene ni več egalitaren kot pretekli modeli. iPhone je najverjetneje edini luksuzni izdelek, ki si ga je poleg premožnega 1 % prebivalstva, lahko privoščila širša populacija. To ne velja za praktično nobeno drugo kategorijo luksuznih izdelkov. Povprečen Slovenec se, v primerjavi s premožnimi posamezniki, zjutraj ne zbudi v vili, se v službo ne pusti peljati s šoferjem v petmetrski limuzini, se poleti ne zabava na svoji jahti in si pri starejših letih zvečer ne deli postelje s 30 let mlajšim partnerjem ali partnerico. Lahko pa je, tako kot najbolj premožni posamezniki na svetu, vsaj uporabljal enak pametni telefon. Sedaj pa zaradi cene, ki presega 1.000 EUR, niti to ni več mogoče.