Argentinska sveta moža

Glavna svetovna zvezdnika minulega tedna sta oba doma iz Argentine.

Objavljeno
15. marec 2013 16.29
Posodobljeno
16. marec 2013 11.01
POPE/
Voranc Vogel, Delo.si
Voranc Vogel, Delo.si
V Delu smo že poročali o zlobnih jezikih, ki so dejstvo, da je novi papež doma iz Argentine v šali povezali z dejstvom, da je od tam doma tudi Bog - Messi.

Ali je torkov čudež, ki ga je na Camp Nou proti Milanu uprizoril Lionel Messi, kakorkoli vplival na izjemno hitro odločitev vatikanskih stricev v rdečih haljah, bo najbrž zavekomaj ostala skrivnost.
Dejstvo ostaja, da so za božjega predstavnika na Zemlji izbrali ravno rojaka nogometnega zvezdnika, Argentinca Jorgeja Maria Bergoglia.

Že na prvi pogled argentinska rojaka druži kar nekaj kvalitet. Za začetek sta oba člana nogometnega kluba, Messi je doma v Barceloni, papež pa ima člansko izkaznico argentinskega San Lorenza. Oba sta, kljub veliki slavi, naloženi odgovornosti in ogromnem številu vernikov ostala skromna. No, papež je na to za enkrat zgolj nakazal z izbiro imena Frančišek in z opustitvijo nekaj v nebo vzdigujočih ceremonij. Obema je lastno tudi, da že zgolj s svojo pojavitvijo v ekstazo spravljata svoje privržence in polnita štadione po celem svetu.

Med njima pa je tudi nekaj bistvenih razlik. Messi je na primer vrhunec svoje kariere doživel mnogo prej, kot Frančišek. Je že tako, da služba božja zahteva daljše dokazovanje lojalnosti, kot terja urjenje mladega fanta, da postane najboljši nogometaš na svetu. Po drugi strani pa je v domeni papeža, da obljublja odrešenje po smrti, kar nam v težkih trenutkih življenja roko na srce ni v veliko oporo. Prej podležemo skušnjavi in pristanemo na instantno odrešitev v obliki kakega od Messijevih malih čudežev.