Bitka za Aukn

Kdor komandira Visu, komandira tudi Benetkam.

Objavljeno
07. marec 2012 12.41
Ali Žerdin, Sobotna priloga
Ali Žerdin, Sobotna priloga
Strateška znanost nekaj stoletij ni potrebovala nobenih novih pogruntavščin. Kdor obvladuje Vis, obvladuje cel Jadran. Kdor obvladuje Jadran, obvladuje tudi Benetke. In Dubrovnik. Ko sem bil zadnjič na Visu, sem skušal s kleščami za svoj zasebni muzej odščipniti košček bodeče žice, ki so jo tam med drugo svetovno vojno pustili Britanci. Poskus se je končal klavrno. Žica je ostala cela, klešče pa sem lahko vrgel v smeti. Obisk podzemnih labirintov, ki jih je gradila JLA, je bil fascinanten. Kilometri in kilometri zaklonišč, skladišč, strelišč, bojnih položajev in štabnih central dokazuje, kakšen pomen so Visu pripisovali še nekaj desetletij nazaj. Kdor obvladuje Vis, obvladuje Jadran!

Potem pa je Vis v nekem trenutku postal nepomemben otok, na katerem so poleti turisti, pozimi pa domačini v najboljšem primeru kadijo kanabis, v slabšem primeru pa se drogirajo s heroinom. Vsaka letalonosilka, ki je priplula v Jadran, je bila bolj pomembna od Visa.

Tako kot ima vojaška strategija na zemljevidi označene točke, ki so strašansko pomembne, v nekem zgodovinskem trenutku pa njihov pomen ugasne, tudi v politiki ni strateških tarč, ki bi bile trajne. Pred tremi desetletji je veljalo, da državo vodi tisti, ki obvladuje centralni komite zveze komunistov. Potem je CK postal obroben družbeni pojav.

Leta 1990 je veljalo, da je ključ za razumevanje politike skupščina. Po letu 1992 je to postala vlada. Kdor vlada vladi, vlada državi. Vendar sta zelo hitro posebno moč dobila Kapitalska in Odškodninska družba. Kdor obvladuje Kad in Sod, obvladuje Jadran.

Zadnjih nekaj let je slovenska politika dobila novi Vis, točko, prek katere se obvladuje osem milijard evrov vredno državno premoženje. To je Aukn. Agencija za upravljanje kapitalskih naložb. Kdor obvladuje labirinte Aukna, obvladuje tudi NLB, NKBM, Kad, Sod, Elektro, HSE, Pošto ...

Pred dnevi sem listal sezname članov nadzornih svetov, ki jih je postavil Aukn, in se čudil moči, ki je skoncentrirana na eni točki. Aukn je kot Vis. Da je imel tudi tovariš Tito na Visu svojo votlino, je povsem razumljivo. In da si želi v tem trenutku votlino v Auknu postaviti nova vlada, je prav tako logično.

Obstaja pa pomembna razlika. Vis je bilo težko osvojiti. Bodeča žica, pred sedmimi desetletji postavljena okrog letališča, ki so ga zgradili Britanci, je tudi danes kot nova. Naj ponovim, moje žepne klešče so bile po srečanju z bodečo žico zanič. In tam, kjer je bilo nekoč letališče, so danes vinogradi. Vis je imel zgolj to smolo, da je postal strateško nepomemben.

Aukn pa je v tem trenutku strateško še vedno hudo pomemben. Ni pa to trdnjava, ki se je ne da osvojiti. V resnici zadošča sprejetje enega zakona, ki bo sprejet po hitri proceduri. In Vis bo zamenjal gospodarja. Topovski položaji pa so že postavljeni. S teh topovskih položajev se da ciljati na Telekom, Zavarovalnico Triglav, javno podjetje Uradni list, na energetiko, železnice ... Kdor komandira Visu, komandira tudi Benetkam.