Če Kopitar pogine riso

Čemu je bilo treba ubogo Zojo sploh loviti in jo v želji, da ji povrne topli domek živalskega vrta, celo fentati?

Objavljeno
17. marec 2014 10.46
press*Risinja
Boris Jež, Sobotna priloga
Boris Jež, Sobotna priloga
Operacija uspela, pacient umrl. Naposled so ulovili riso Zojo, no, možje so pri tem uporabili tudi puško, potem so jo operirali, ker so jo zadeli v kost, toda mrcina je izdihnila. Umrla ali poginila? Za kogarkoli, pa naj je bil v življenju še tako živalski, nikoli ne rečemo, da je na operacijski mizi poginil. Pa še nekaj drugega: risa ali risinja? Trdijo, da je edino pravilno reči risa, vendar bi analogno lahko sklepali, da so potemtakem samice levov leve, in ne levinje. Samice psov pse, in ne psice. Samice kosov kose. Je samica kita kita? Samica konja konja? Samica vola pa vola?

Po državici očitno taca preveč Kopitarjev.

Sicer pa: čemu je bilo treba ubogo Zojo sploh loviti in jo v želji, da ji povrne topli domek živalskega vrta, celo fentati? Jo tako rekoč poginiti? »Strokovnjaki« bodo kajpak odgovorili, da živalca v divjini ne bi mogla preživeti, kar je morda točno, vendar naj navedejo eno samo žival, ki je doslej preživela! Vse, kar v naravi migota, je doslej tako ali drugače končalo pod čekani tako imenovane divjine. In tako, hvalabogu, vselej tudi bo.

Neke vrste divjina je tudi naša ekonomija, po kateri taca še več Kopitarjev. Če ugledajo slonico, oprostite, slono, takoj pograbijo puško s puščico za uspavanje, čemur se v tej panogi lovoznanstva reče šokterapija. Pri Zoji so verjetno uporabili slonjo puščico. In seveda lahko tem »strokovnjakom« pogine na operacijski mizi celotna nacionalna ekonomija, še vedno se bodo čutili poklicane soliti nam pamet.

Ko je državo krmaril Janez Janša, jim ni uspelo poginiti ene risinje, oprostite, rise, ampak vse, kar na Slovenskem leze in gre. Toda v soboto je njegova SDS predstavila alternativni vladni program z naslovom Za gospodarsko rast, pravičnost in nova delovna mesta. Kako lepo! Janša je povedal, da njihov program izhaja iz dejstva, da je lahko trajna blaginja utemeljena le na gospodarski rasti in da je najboljša socialna politika ustvarjanje novih delovnih mest v gospodarstvu. Genialno, se vam ne zdi?

Ne moremo se odločiti, ali bi gospoda predlagali za Nobelovo nagrado za ekonomijo ali za mir.

Janša se je tudi pohvalil, da so v času njegove vladavine z ustavnimi spremembami pripravili vse potrebne instrumente za spopad s krizo. Gre za fiskalno pravilo, ki državi omejuje zadolževanje, in prepoved referendumov o ukrepih fiskalne narave. Če prav razumemo, je gospod Bratuškovi predal v roke dve puški za uspavanje ali pogin mrcine, ki jo poznamo kot vselej nezadovoljno drhal. Z eno puščico mu je referendumov pogoltno drhal že uspelo »nevtralizirati«, z drugo bi mu, če ga ne bi bili krivično napodili, uspelo poginiti ne le Zojo, ampak tudi slonico, oprostite, slono.

V tujini in celo v Bruslju se vse bolj zgledujejo po naših Kopitarjih.

Evropska komisija je tako napovedala, da bo naše gospodarstvo v tem letu padlo za 0,1 odstotka; če bi napoved zvišali le za odtenek, bi lahko Slovenijo uvrstili v drugo, uspešnejšo skupino držav. Če bi torej EU upoštevala pravilen izračun lanskih gospodarskih gibanj, bi morala za letos napovedati enoodstotno rast in nas uvrstiti na tako imenovano pozitivno listo. Ampak ne, nekdo hoče imeti Slovenijo v živalskem vrtu. V ekonomski divjini Evrope ne bi prinašala dohodka od vstopnine.

Evropskega komisarja Ollija Rehna smo že nekajkrat zalotili s puško za uspavanje zveri. Doslej mu je še prav vse uspelo poginiti.