Dear Slovakia*

Dopisovalci iz tujine odgovarjajo.

Objavljeno
18. januar 2013 21.11
jsu_POSTA
Voranc Vogel, Delo.si
Voranc Vogel, Delo.si

Spoštovani!

Zadnje čase smo iz Vaše države prejeli mnogo pisem in kup, na katerega jih zlagamo, je z dneva v dan večji. Dolgujemo Vam tudi opravičilo, da na Vaša pisma nismo zmogli sproti odgovarjati.

Ob tej priložnosti predajamo tudi pozdrave vnukinje našega predsednika, ki je v svojo zbirko poštnih znamk z veseljem dodala tudi Vaše.

Izražamo občudovanje, da v državi z okoli dvema milijonoma prebivalcev živi toliko ljudi, ki so svoje videnje aktualnega stanja pripravljeni deliti z nami. Pisma so napisana s tolikšno mero vljudnosti in primernosti, da njih branje predstavlja pravi užitek.

Vsako zase predstavlja do potankosti argumentirano sliko stanja v Vaši državi, ki ga ocenjujemo kot kompleksno. Ekipa naših izvedencev je pozorno preučila dejstva Vaših pisem in prišla do naslednje ugotovitve:

»Po temeljitem razmisleku in upoštevanju vsega napisanega ugotavljamo, da znotraj Vaše domovine obstajajo paralelni svetovi, zidovi med njimi pa so odporni na prehajanje dialoga in argumentov. S težavo smo namreč iz napisanega razbrali, kdo pri Vas vlada, kdo je v opoziciji, kateri so stebri odgovornosti in kateri veji oblasti pripadajo strici.
Pozivamo Vas, da nam v nadaljnjih pismih za začetek podrobneje razjasnite omenjene dileme in z veseljem Vam bomo svetovali naprej.«


S prijateljskimi pozdravi, Vaša Tujina.

P. S.
V kolikor imate v obtoku še kakšne drugačne znamke, se Vam v naprej zahvaljujemo.

 

*Draga Slovaška