Diši po kraški burji

Teranovka - teran - teranova omaka.

Objavljeno
29. januar 2012 13.01
Janja Stopinšek Soroszy, Delo.si
Janja Stopinšek Soroszy, Delo.si
Letošnja zima ni podobna zimi. A zadnje čase končno zgleda bolj prijazna. Suhi hladni dnevi, nekaj vetra in sonce mi v spomin prikličejo Kras. Pozimi je v tem delu Slovenije čas jot in minešter. Jed, ki jo znajo Kraševci odlično pripraviti, je tudi biftek v teranovi omaki, ki se mu kot priloga podajo bodisi njoki bodisi sirovi štrukeljci.

V kraški kuhinji običajno ne manjka začimb in dišavnic, a jih tokratni recept skoraj zaobide. Že dan prej, kar ni nujno, lahko pripravimo domače njoke. Skuhamo cel krompir in kuhanega pretlačimo, mu dodamo jajce in moko. Priprava domačih njokov je zelo preprosta in ni središče tokratnega recepta, zato se bomo bolj osredotočili na pripravo biftka v teranovi omaki.

Za »pljučno« je ključno, da jo popečemo hitro in ji damo čas, da odleži. Če želimo, da bo srednje zapečena, jo na vsaki strani na močnem ognju popečemo slabi dve minuti. Nato ji moramo dati 15 minut, da postane mehka in sočna. Najbolje je, da jo zavijemo v folijo.

V času, ki nam preostane, pripravimo teranovo omako. Pripravimo jo tako, da sladkor na rahlem ognju mešamo toliko časa, da se karmelizira, dodamo izbrani teran, malo pomarančne lupinice, klinčke in cimet. Za zgostitev omake lahko uporabimo škrobno moko. Lahko pa omako pripravimo tudi tako, da popražimo šalotko, ki ji dodamo teran in na koncu še sladko smetano. Ne glede na to, katera omaka vam je ljubša, jo na koncu precedimo.

Vzporedno moramo misliti tudi na njoke, zato ne pozabimo zavreti vode. Ker so njoki kuhani, ko se dvignejo na površje, ne potrebujejo veliko časa, zato jih lahko pripravimo čisto na koncu. Bi se pa zraven podali tudi sirovi štrukeljci, za kar bi potrebovali nekoliko več časa.