Dobro jutro: 114 minut

»Hočete najti moškega gospodinjca? Odpravite se v Slovenijo.«

Objavljeno
09. marec 2014 20.20
Poplave Primorska
Tanja Jaklič, kultura
Tanja Jaklič, kultura
Naslov članka, objavljen na spletnem portalu londonskega poslovnega časnika, je dvignil na noge domovino tega »novega moškega«. Posebno, ker se konča z: »No, drage dame, leti v Slovenijo stanejo že od petdeset funtov ...«

Avtor članka izhaja iz raziskave OECD o ženskem in moškem dnevnem urniku (ki je sicer zbir nacionalnih podatkov), po kateri rutinskim gospodinjskim opravilom največ časa posvetijo moški v Sloveniji: in to celih 114 minut. Torej slabi dve uri za pospravljanje, kuhanje, pomivanje, zlaganje v omare, zlaganje kar tako, pometanje, sesanje ...

V preglednici dnevnih aktivnosti je med 29 državami to več kot opazen rekord. Gospodinjsko povprečje je seveda na strani žensk (168 minut), moškim pripada le polovica (74), daleč najmanj gospodinjski so Korejci in Turki (21 minut na dan), ne mnogo boljši so Japonci (24), Slovencu dihata za ovratnik le Estonec in Danec (105, 107 minut), pa še tadva od zelo zelo daleč. Če je seveda verjeti raziskavi, v kateri so nekatere reči stereotipne (največji gurmani tudi po porabljenem času so Francozi), druge pa presenetljive (bi si mislili, da so največji užitkarji severni Evropejci!?).

A nazaj k Slovencu. Njegov dan je približno tak: prevoz na delo mu vzame 28 minut, nakupovanju se posveti v 15 minutah, 11 jih ima za nego družinskih članov, v povprečju spi 501 minuto, 89 jih nameni hrani in pijači, športu 35, televiziji 133, druženju s prijatelji 63, veri in duhovnosti pa pičle tri minute. Je pa zanimivo, da za »druge« prostočasne dejavnosti nameni 100 minut. In kaj bi bilo to?

O Slovenkah ... kdaj drugič. Danes je vendar moški dan – dan mučenikov. Rimskokatoliška cerkev se spominja svojih prvih mučencev, tradicionalno naj bi moškim na ta dan poklanjali trnje. Kakršne koli povezave z zgornjo raziskavo ni.