Dobro jutro: Gremo na morje
sre, 04.07.2012, 06:00
Dobro jutro: Gremo na morje
Ljubljana je čudovito mesto. Tudi poleti. Enako bi lahko zapisali za vso Slovenijo.
A ker sem Primorka, ki že dolgo živi v Ljubljani, se bom osredotočila nanjo.

Že konec tedna, ko je Slovenijo zajel vročinski val, so vremenoslovci otrokom in starejšim svetovali, naj se čez dan zadržujejo doma. Poleg sončnih žarkov jih je ogrožala še visoka koncentracija ozona. Mnogi so jih ubogali, nekateri pa so se odločili, da se bodo vročini zoperstavili tako, da se bodo osvežili.

In zakaj je Ljubljana tako čudovita? Ker se lahko tudi pozno popoldne, recimo po službi in vrtcu, zapeljemo do najbližjega hladnega kotička. Po možnosti takšnega ob vodi. Potrebujemo le nahrbtnik s kopalkami in brisačami – nekateri ga imajo kar nenehno v avtu – in zalogo sveže pitne vode.

Med najbližjimi sta Iški vintgar in Podpeško jezero. Pot do obeh ni dolga, zato je pacanja v razgretem vozilu malo. Večjo oviro za hitro osvežitev ponavadi predstavlja neskončna kolona parkiranih avtomobilov, ki morda koga odvrne od obeh naravnih kopališč.

Nekoliko dlje je do Rakitne, kjer je že tako nekaj stopinj hladneje, pa še jezero je prijetno sveže.

Najpomembnejša čudovita lastnost Ljubljane v poletni vročini pa je, da lahko v trenutku, ko ugotovimo, da nobena od omenjenih možnosti ni sprejemljiva, pade odločitev: gremo na morje. Tudi če je ura pol šestih popoldne. Do najbližje plaže v Kopru je namreč samo ura vožnje. Parkirišče ob tržnici ima ponavadi dovolj prostih mest in sprehod do mestnega kopališča je kratek. Morda si je treba kvadratni meter plaže in kubični meter vode izboriti, toda v poznopopoldanskih urah je tudi to že nekoliko preprosteje.

Kakšno razkošje je to za otroke iz Ljubljane in njene okolice! V drugih velikih mestih se malčki lahko osvežijo kvečjemu v mestnih vodnjakih ali v kakšnem parku. Pri nas pa lahko skoraj vsakdo najde najbližje jezero, reko, potok, morda le bajer z dovolj čisto vodo.
Dobro jutro: Gremo na morje

Če je morje predaleč, lahko osvežitev poiščete kar v mestu. Foto: Uroš Hočevar/Delo

Prijavi sovražni govor