Dobro jutro: Gremo na morje
sre, 04.07.2012, 06:00
Dobro jutro: Gremo na morje
Ljubljana je čudovito mesto. Tudi poleti. Enako bi lahko zapisali za vso Slovenijo.
A ker sem Primorka, ki že dolgo živi v Ljubljani, se bom osredotočila nanjo.

Že konec tedna, ko je Slovenijo zajel vročinski val, so vremenoslovci otrokom in starejšim svetovali, naj se čez dan zadržujejo doma. Poleg sončnih žarkov jih je ogrožala še visoka koncentracija ozona. Mnogi so jih ubogali, nekateri pa so se odločili, da se bodo vročini zoperstavili tako, da se bodo osvežili.

In zakaj je Ljubljana tako čudovita? Ker se lahko tudi pozno popoldne, recimo po službi in vrtcu, zapeljemo do najbližjega hladnega kotička. Po možnosti takšnega ob vodi. Potrebujemo le nahrbtnik s kopalkami in brisačami – nekateri ga imajo kar nenehno v avtu – in zalogo sveže pitne vode.

Med najbližjimi sta Iški vintgar in Podpeško jezero. Pot do obeh ni dolga, zato je pacanja v razgretem vozilu malo. Večjo oviro za hitro osvežitev ponavadi predstavlja neskončna kolona parkiranih avtomobilov, ki morda koga odvrne od obeh naravnih kopališč.

Nekoliko dlje je do Rakitne, kjer je že tako nekaj stopinj hladneje, pa še jezero je prijetno sveže.

Najpomembnejša čudovita lastnost Ljubljane v poletni vročini pa je, da lahko v trenutku, ko ugotovimo, da nobena od omenjenih možnosti ni sprejemljiva, pade odločitev: gremo na morje. Tudi če je ura pol šestih popoldne. Do najbližje plaže v Kopru je namreč samo ura vožnje. Parkirišče ob tržnici ima ponavadi dovolj prostih mest in sprehod do mestnega kopališča je kratek. Morda si je treba kvadratni meter plaže in kubični meter vode izboriti, toda v poznopopoldanskih urah je tudi to že nekoliko preprosteje.

Kakšno razkošje je to za otroke iz Ljubljane in njene okolice! V drugih velikih mestih se malčki lahko osvežijo kvečjemu v mestnih vodnjakih ali v kakšnem parku. Pri nas pa lahko skoraj vsakdo najde najbližje jezero, reko, potok, morda le bajer z dovolj čisto vodo.
Dobro jutro: Gremo na morje

Če je morje predaleč, lahko osvežitev poiščete kar v mestu. Foto: Uroš Hočevar/Delo

Komentiraj članek

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje je preprosto, vendar pa zaradi spodbujanja kulturne in dostojanstvene razprave pred oddajo komentarjev zahtevamo vnos osebnih podatkov.
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje prispevkov na straneh Dela ni pravica, temveč možnost, ki jo omogoča medijska družba Delo, d. d. S komentarji prispevkov izražate svoje mnenje ali stališče na lastno odgovornost. Za objavo komentarjev, ki bodo na ogled takoj vidni vsem obiskovalcem portala, zahtevamo vnos osebnih podatkov. Kot registriran uporabnik, ki osebnih podatkov v uporabniškem računu ni dopolnil, pa imate možnost oddaje komentarjev, pri čemer si uredništvo pridržuje pravico do objave po lastni presoji.

Uredništvo Dela in izdajatelj Delo, d. d., spodbujata argumentirano razpravo in ne dovoljujeta zlorabe medijskega prostora za žalitve, napeljevanje k sovraštvu ali nasilju, osebno diskreditacijo identificiranih piscev, oglaševanje izdelkov ali storitev ali kako drugače pravno spornih komentarjev.

Po kazenskem zakoniku je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe, kakor tudi za razžalitev, žaljivo obdolžitev in obrekovanje. Uredništvo Dela bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev sporočil, če bodo to zahtevali pristojni organi. Podatke lahko na zahtevo sporoči tudi prizadeti osebi zaradi uveljavljanja njenih pravic.

Uredništvo Dela bo zato po svoji presoji brisalo sporna sporočila; posameznim avtorjem bo tudi odvzelo možnost komentiranja.

Za vsebino, naslove in priloge sporočil v forumih so odgovorni avtorji sami.

Medijska družba Delo, d. d., uredništvo Dela

Prijavi se

Komentarji

Prikaži: starejši prej
1 komentar
Neznan

To je tema za dohterco, tu ne more delati napak...

04. julij 2012, ob 07:56:49
1 komentar
Stran: <|1|>
Prikaži: starejši prej