Dobro jutro: Igra

Nogomet je podoben življenju, kjer marsikdaj nekaj za las zgrešimo ali zadenemo ter se nam to zdi življenjsko pomembno.

Objavljeno
09. julij 2014 18.20
Posodobljeno
10. julij 2014 06.00
APTOPIX Brazil Soccer WCup Brazil Germany
Peter Rak, kultura
Peter Rak, kultura

Takšne in drugačne analize nogometne igre so v teh dneh na sporedu vsak dan. Nogomet komentirajo strokovnjaki in laiki, takšni, ki ga obožujejo, in takšni, ki jim je zanj popolnoma vseeno ali pa ga prezirajo. Ne manjka globokoumnih razmišljanj, različnih animiranih simulacij, raziskovanje skrivnih ozadij pa tudi povsem prostodušnih ocen, kateri nogometaš ima najlepši profil, najlepšo ženo, največji honorar in najbolj seksi noge.

Vendar je zame ena najboljših ocen nogometne igre zgodbica oziroma glosa, ki sem jo prebral pred davnimi leti in se je glasila približno takole.

Prvi scenarij: XY je prodrl po desnem krilu, preigral je prvega obrambnega igralca, nato še drugega in tretjega, močno je sprožil in žoga je zletela deset centimetrov mimo gola. Ocena navijačev po tekmi: ekipa je igrala nekoordinirano in brezglavo, brez taktike, discipline in prave želje po zmagi, povsem so se osramotili.

Drugi scenarij: XY je prodrl po desnem krilu, preigral je prvega obrambnega igralca, nato še drugega in tretjega, močno je sprožil in žoga je zletela deset centimetrov v okvir gola. Ocena navijačev po tekmi: ekipa je igrala koordinirano in metodično, želja po zmagi je bila izjemna, igralci so disciplinirano izvedli trenerjeve taktične zamisli, zato tudi rezultat ni izostal.

O tem, zakaj je nogomet tako priljubljen, je bilo napisanih že veliko študij, vendar se zdi ena od najprivlačnejših prvin te igre zelo velika negotovost, kdo bo zmagal. Pravzaprav v nobenem športu ni takšne nepredvidljivosti, ker je zelo težko doseči gol, lahko za razred slabša ekipa kljubuje veliko močnejšemu nasprotniku, če imajo še nekaj sreče, se prebijejo do streljanja enajstmetrovk in potem je vse mogoče.

Pravzaprav je v tem nogomet povsem podoben življenju, kjer marsikdaj nekaj za las zgrešimo ali zadenemo ter se nam to zdi življenjsko pomembno. Pa je vse skupaj le igra.