Dobro jutro: Izguba

Izgube so pač preizkušnja. Kdor jih preživi, živi (mirno) dalje. Do naslednje izgube.

Objavljeno
21. november 2013 20.56
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper

Urednica mi je pred kratkim predlagala intervju z zanimivim možem. Služba je služba – rečeno, storjeno. Ko je intervju opravljen, se začne garaška plat zgodbe – prepisovanje. Pridem do polovice in potem ... o, groza! Druga polovica pogovora izgine. Ne sprašujte, kako se to lahko zgodi. Kdor ne verjame v izgube, ni iz mojega sveta.

Izgube so pač preizkušnja. Kdor jih preživi, živi (mirno) dalje. Do naslednje izgube. Seveda se človeku tisti hip zazdi, da je prišel na konec sveta, od koder ni vrnitve. Potem se začne bitka. Kako vrniti besede, ki so kar izpuhtele? Tako pomembne in menda neponovljive. Tekma s časom in iskanje tisoč šivank (besed) v tisočih kopicah sena (nejasnih misli). Tvoja izguba ni nič, me potolaži mož. Recimo mu Andrej. »Meni se je zgodilo vse kaj drugega. Spisal sem doktorsko disertacijo in edino verzijo besedila spravil v prenosni računalnik, ki pa so mi ga mesec pred zagovorom doktorata ukradli. Ni mi preostalo drugega: napisal sem novo nalogo iz povsem druge teme in jo uspešno zagovarjal.«

Kako blagodejno je ta neizmerna nesreča bližnjega trpina vplivala na mojo pritlikavo »grozo«! Nenadoma se je zazdela nepomembna in zdavnaj izginula kapljica v morju.

Tako je z vsemi izgubami na tem svetu. Vse so lahko neizmerno majhne. Odvisne od zornega kota. Nekatere izgube so dobrodošle. Izguba kakega kilograma pride največkrat prav. Tudi izguba pohlepa, zavisti, nestrpnosti, napuha, potrebe po potrjevanju, izguba potrebe po materiji ... Drugače je, ko izgubiš tek, miren sen, smisel za humor, spomin, dober okus, poželenje, samozavest ... Še huje, ko izgubiš občutek za lepo in dobro, za čas in prostor, prijatelja, vero, državo, narod, otroka ...

Ostane še tolažba, da se na tem svetu pravzaprav nič ne izgubi. Kolikor se izgubi, se na drugi strani najde. Nič ne gre v prazen nič. Profesor Milan Zadnek nam je pogosto rekel: »Sedi, zguba!« Vedno nas je našel.