Dobro jutro: Kajne, Kutuzov?

S corvette je svet videti drugačen. Vleče jo v mir, ki vedno pride ob svojem času. Najljubši ji je tisti po bitki.

Objavljeno
25. marec 2014 18.37
Polona Malovrh, Trbovlje
Polona Malovrh, Trbovlje

Je rekel karizmatični general Kutuzov iz Vojne in miru, da pride vselej vse ob svojem času: vojna in celo mir po njej. Tudi tale pomlad, ki se zunaj smeji, je prišla ob svojem času. In z njo dnevi, ko bova spet nerazdružljivi – red corvette in jaz.

Moja corvette pozna vse najlepše kotičke letnih časov. Ve, kje najlepše v rdečem resju gnezdi pomlad. Ve, v katerem zalivu se najtišje oglaša poletje. Pozna kraj, kjer gre zlati september vase, in tistega, kjer zima počiva. Ljubi jih vse, brez izjeme, nikoli pa vseh enako.

V bistvu je moja corvette – ono. Srednjega spola. Nekaj vmes. Preobrazba, ki na poti do večnega miru, po tistem, ko izbojujeta glavnino svojih vojn, menda čaka oba spola: moškega in ženskega. Sem nekoč slišala reči svojo mamo, da pride čas, ko vsi postanemo – srednjega spola. Če je to res, potem je, ljubi Kutuzov, neizogibno, da vse pride ob svojem času.

Toliko tega sva že doživeli s corvette: na stotine poznih sončnih vzhodov in enkrat luno, svatbo metuljev v arhipelagu, julijsko ploho pod mogočnim borovcem in nesrečo, ki se je končala z brazgotinico zanjo in mavričnim mejkapom zame.

S corvette je svet videti drugačnih dimenzij. Vleče jo k vodi, od izvira do izliva. Ker se oboki mostov, ko jih gleda z desnih bregov rek, prekrivajo drugače kot z levih. Odstirajo več. Vleče jo v klance pod planine, kjer so stopinje puščali moji predniki. Vleče jo v mir, ki vedno pride ob svojem času. Najljubši ji je tisti po bitki. Tudi tebi, Kutuzov?

A če dobro premislim, je moja corvette vendar meni najljubšega – moškega spola. Zato včasih izgine. Pobegne z utečenih poti v neznano divjino. Takrat jo poiščem, dvignem čez podrast, jo počijem v praproti in nesem čez padla drevesa.

Bitka je izbojevana, nove meje možnega preizkušene – tudi za moj bicikel. Vse ob svojem času, kajne, Kutuzov?