Dobro jutro: Komu pojejo?
tor, 21.08.2012, 06:00
Dobro jutro: Komu pojejo?
Budnica zbora samcev škržata je za mnoge od nas znak, da lahko začnemo zares uživati najtoplejši del leta.
Že pred šesto zjutraj so začeli. Soparica jadranskega otoka je torej že prestopila 27 Celzijevih stopinj, ko so se samci kot na dogovorjeni znak vsi v isti sekundi oglasili in potem neutrudno v zboru cvrčali, peli in »žagali« do trenutka, ko jim je nevidni dirigent ukazal tišino. Budnica zbora samcev velikega škržata je za nekatere počitnikarje celo moteča, za mnoge od nas je njihov sicer monotoni zvok šele od narave izdano dovoljenje, da lahko začnemo zares uživati najtoplejši del leta. Dolgo smo pripravljeni begati z očmi po borovcih in črnem hrastju, da bi uzrli barvno dobro skrito žuželko z njenimi mrežasto vzorčastimi krili, ki nas zjutraj prebuja, popoldne uspava, ob vročih večerih pa napoveduje že naslednji pregret dan.

Na poti proti domu sem jih pogrešal, priznam, pa čeprav je bila trda noč, a sem moral biti buden tudi brez njih. Kot bi to slutili njihovi daljni sorodniki, pa so me v vinski deželici že pričakali črički s svojim blagozvočnim napevom. Ne sicer s tolikšnim zborov samcev, ampak kakšni trije ali štirje solisti pa so si le vzeli čas zame in me sprejeli, kot se za vrnjenega domačina spodobi.

Letos so hitro zapeli in nikoli ne bom izvedel, kako vinski čriček sploh ve, kdaj je treba začeti peti to hvalnico pijači, ki je sam najbrž sploh ne pokusi in ne mara. Ali pa smo mu to povezavo pripisali le vinoljubci, v resnici pa s tem nima in noče imeti nič? A njegovo prijetno in pomirjujoče oglašanje ostaja – spet le za tiste, ki ga poslušamo radostno in spoštljivo.

Nekje tam daleč na Jutrovem imajo čričke zaprte v spalnicah. Tam dekletu ali ženi namesto šopka lahko kupiš črička v majceni kletki; pri nas le odpreš okno, pa vaju že boža njegova ljubeča pesem in še vonj poletnih rož ali pravkar pokošene otave se ob nočni rosi razdiši vse do vzglavja.Dobro jutro: Komu pojejo?

Na koncu ostane - le spomin. Foto: Igor Modic

Komentiraj članek

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje je preprosto, vendar pa zaradi spodbujanja kulturne in dostojanstvene razprave pred oddajo komentarjev zahtevamo vnos osebnih podatkov.
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje prispevkov na straneh Dela ni pravica, temveč možnost, ki jo omogoča medijska družba Delo, d. d. S komentarji prispevkov izražate svoje mnenje ali stališče na lastno odgovornost. Za objavo komentarjev, ki bodo na ogled takoj vidni vsem obiskovalcem portala, zahtevamo vnos osebnih podatkov. Kot registriran uporabnik, ki osebnih podatkov v uporabniškem računu ni dopolnil, pa imate možnost oddaje komentarjev, pri čemer si uredništvo pridržuje pravico do objave po lastni presoji.

Uredništvo Dela in izdajatelj Delo, d. d., spodbujata argumentirano razpravo in ne dovoljujeta zlorabe medijskega prostora za žalitve, napeljevanje k sovraštvu ali nasilju, osebno diskreditacijo identificiranih piscev, oglaševanje izdelkov ali storitev ali kako drugače pravno spornih komentarjev.

Po kazenskem zakoniku je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe, kakor tudi za razžalitev, žaljivo obdolžitev in obrekovanje. Uredništvo Dela bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev sporočil, če bodo to zahtevali pristojni organi. Podatke lahko na zahtevo sporoči tudi prizadeti osebi zaradi uveljavljanja njenih pravic.

Uredništvo Dela bo zato po svoji presoji brisalo sporna sporočila; posameznim avtorjem bo tudi odvzelo možnost komentiranja.

Za vsebino, naslove in priloge sporočil v forumih so odgovorni avtorji sami.

Medijska družba Delo, d. d., uredništvo Dela

Prijavi se