Dobro jutro: Novi baby boomerji

Po zdravi kmečki pameti vsak nov baby boom napoveduje dobre čase.

Objavljeno
17. maj 2012 16.01
Posodobljeno
18. maj 2012 06.00
Sonja Merljak, Delo.si
Sonja Merljak, Delo.si
Slovenci že leta ne rojevamo več tako malo, kot smo nekoč.

Trend, ki je začel rasti leta 2004 in prvi vrh dosegel jeseni 2006, je stopnjo natalitete v slabem desetletju zvišal s približno 1,2 na približno 1,5.

Po dolgem času imamo spet naravni prirastek, čeprav to še ne pomeni, da dosegamo raven rojstev, ki je potrebna za nemoteno obnavljanje prebivalstva.

Poosamosvojitvene vlade so zaradi padanja trenda rodnosti v sedemdesetih in osemdesetih letih dvajsetega stoletja celo začele pripravljati strategije za njeno povečanje. Te sicer niso zapustile predalov na pristojnih ministrstvih, a ljudje so se v novem tisočletju vendarle začeli odločati za več otrok. Kljub temu je obveljalo, da je trend predvsem posledica odlaganja rojstev v prejšnjih letih in zgolj začasen.

Začasen ali ne, družbo vsakič znova preseneti. Presenetil jo je pri vpisih v vrtec in preseneča pri vpisih v šolo. Prav v teh dneh v šolah preštevajo bodoče prvčke in ponekod ugotavljajo, da bodo morali namesto običajnih dveh razredov nenadoma razpisati štiri.

Izraz baby boomerji pomeni generacijo, ki se je rojevala v dveh desetletjih po drugi svetovni vojni. Množična generacija je poskrbela za številne potrošniške trende. Zdaj se baby boomerji začenjajo množično upokojevati in tudi to dejstvo naj bi vplivalo na pojav gospodarske krize: zaradi nižjih prihodkov in manjših potreb manj zapravljajo.

Na Slovenskem neka nova generacija baby boomerjev vstopa v šolo. Kdo ve, kakšne nakupovalne smernice bodo določali v prihodnosti oni, zagotovo pa bodo že v kratkem vplivali na prodajo učbenikov in šolskih potrebščin.

Za večjo rodnost v zadnjem desetletju so poskrbeli pari, ki so sprejeli intimno odločitev, da bodo imeli otroke; začeli so v času blaginje in nadaljevali v času krize.

Spodbudna novica je, da po zdravi kmečki pameti vsak nov baby boom napoveduje dobre čase. Tudi če začasno povzroči nevšečnosti.