Dobro jutro: Osmonogi modrec

Poznamo več vrst hobotnic. Moji gostje prisegajo na tisto v pečici s krompirjem.

Objavljeno
03. februar 2014 22.41
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper

Kuhane in pripravljene za solato, z oljčnim oljem in limonco, ali pa pod peko... Moji gostje prisegajo na tisto v pečici s krompirjem.

Nemci se neradi spomnijo hobotnice Paul iz akvarija v Oberhausnu, ki je med drugim pravilno napovedala, da bo Španija premagala Nemčijo v Južnoafriški republiki in s tem potrdila svoj nedvomno višji IQ od mnogih fuzbalskih fenov. Gol je dal Puyol v 73. minuti. Zato Nemcem raje niti ne omenjajte glavonožcev.

V Sloveniji je hobotnic kolikor vam drago. V Mariboru poznajo vsaj dve: kanglerjevo in fištravčevo. Štajerci se ustijo in jih pečejo drug drugemu, četudi ne ločijo med pravo hobotnico in folpi. V Palermu vam jo na kruh namažejo, če boste tako zahtevali.

V našem mestu se na hobotnice najbolje spoznajo v piranskem akvariju. Še posebej zadnje dni, odkar jim je Emanuel prinesel trikilogramsko lepotico in nehote pritisnil na prav poseben slovenski gumb, ki prav vse Slovence v hipu razdeli v dve skupini: za hobotnice ali proti njim.

Moraš biti res mojster in imeti veliko sreče, da ukaniš tako zvitega in močnega osmonogega modreca. Kaj vse znajo povedati Dalmatinci! »Sedel sem na zidku pred domačo hišo in noge namakal v morje. Ko me nenadoma nekaj zagrabi, da javsknem in odletim pokonci, na nogi pa se me drži skoraj meter dolga hobotnica,« pove eno ribolovsko, a resnično, znanec, kako je nehote ulovil zverinico, ki je v resnici hotela njega.

Tako je to v življenju - nikoli ne veš, kdaj si lovec in kdaj plen. Ko sem potem na Dugem otoku zaplaval pod vodo in s kotičkom očesa na dnu sredi ničesar zagledal samo rahlo priprto nagubano črto, ki bi lahko bilo oko, se je začel lov. Z vilico sem jo zagrabil, toda velikanka se je skrila v luknjo in se tako dolgo upirala, da mi je posesala ves kisik iz pljuč in me skoraj obdržala tam spodaj. Zato sem ji odpustil, se vrnil sam na jadrnico in veselo naznanil: za večerjo bo pica z morskimi ježki.