Dobro jutro: Sive celice
pet, 22.06.2012, 06:00
Dobro jutro: Sive celice
Kdo je ukrajinski atlet, ki je v skoku s palico kot prvi preskočil šest metrov?
Kaj imajo skupnega Dolenjska, šport in finale? Na prvi pogled predvsem to, da se je finale košarkarskega državnega prvenstva lige začel v Novem mestu. Toda povezuje jih tudi nekaj drugega: vsi trije pojmi so bili ključni v igri, ki je odločila razplet zadnje oddaje Male sive celice.

Prav s pravilnim odgovorom na vprašanje iz kategorije finala in z napačnim na tisto iz športa se je začela pot, ki je prvo ekipo popeljala navzgor in drugo navzdol. Oddaja, izobraževalni televizijski kviz za sedmošolce, je letos postala polnoletna. V poplavi bolj ali manj komercialne ponudbe za otroke in mladostnike je ena redkih, ki ohranja tradicijo žlahtnih poučnih oddaj, ki so obenem tudi zabavne.

In kaj vse morajo šolarji vedeti? Do kod zrastejo kaktusi, so kuščarji dvoživke, kaj je kanjon, kako težki so lahko avtomobili, je fikcija znanstveno dokazano dejstvo...? Vprašanja za oddajo sta leta 1993 začela sestavljati Darko Hederih in Marjan Škvorc. Postala so tako priljubljena, da sta jih zbrala v knjigah, letos je izšla že šesta.

Oddaja bi šla mimo mene, če se ne bi v finalu pomerili ekipi, pri katerih nisem vedela, za koga naj glasujem. Za ekipo nečakinje? Ali ekipo svoje osnovne šole, ki jo je vodila moja razredničarka? Zmagala je prva. Za nagrado so se učenci odpeljali v Gardaland, s sabo pa so vzeli tudi tri fante iz drugouvrščene ekipe.

Kako velik je generacijski preskok med tistimi, ki se oddaje spominjamo iz mladosti, in tistimi, ki jo soustvarjajo danes, je pokazalo vprašanje, kdo je ukrajinski atlet, ki je v skoku s palico kot prvi preskočil šest metrov.

Bi znali odgovoriti?Dobro jutro: Sive celice

Sergej Bubka Foto: Dokumentacija Dela

Komentiraj članek

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje je preprosto, vendar pa zaradi spodbujanja kulturne in dostojanstvene razprave pred oddajo komentarjev zahtevamo vnos osebnih podatkov.
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje prispevkov na straneh Dela ni pravica, temveč možnost, ki jo omogoča medijska družba Delo, d. d. S komentarji prispevkov izražate svoje mnenje ali stališče na lastno odgovornost. Za objavo komentarjev, ki bodo na ogled takoj vidni vsem obiskovalcem portala, zahtevamo vnos osebnih podatkov. Kot registriran uporabnik, ki osebnih podatkov v uporabniškem računu ni dopolnil, pa imate možnost oddaje komentarjev, pri čemer si uredništvo pridržuje pravico do objave po lastni presoji.

Uredništvo Dela in izdajatelj Delo, d. d., spodbujata argumentirano razpravo in ne dovoljujeta zlorabe medijskega prostora za žalitve, napeljevanje k sovraštvu ali nasilju, osebno diskreditacijo identificiranih piscev, oglaševanje izdelkov ali storitev ali kako drugače pravno spornih komentarjev.

Po kazenskem zakoniku je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe, kakor tudi za razžalitev, žaljivo obdolžitev in obrekovanje. Uredništvo Dela bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev sporočil, če bodo to zahtevali pristojni organi. Podatke lahko na zahtevo sporoči tudi prizadeti osebi zaradi uveljavljanja njenih pravic.

Uredništvo Dela bo zato po svoji presoji brisalo sporna sporočila; posameznim avtorjem bo tudi odvzelo možnost komentiranja.

Za vsebino, naslove in priloge sporočil v forumih so odgovorni avtorji sami.

Medijska družba Delo, d. d., uredništvo Dela

Prijavi se