Dobro jutro: Sive celice

Kdo je ukrajinski atlet, ki je v skoku s palico kot prvi preskočil šest metrov?

Objavljeno
21. junij 2012 18.24
Legendarni Sergej Bubka
Sonja Merljak, Delo.si
Sonja Merljak, Delo.si
Kaj imajo skupnega Dolenjska, šport in finale? Na prvi pogled predvsem to, da se je finale košarkarskega državnega prvenstva lige začel v Novem mestu. Toda povezuje jih tudi nekaj drugega: vsi trije pojmi so bili ključni v igri, ki je odločila razplet zadnje oddaje Male sive celice.

Prav s pravilnim odgovorom na vprašanje iz kategorije finala in z napačnim na tisto iz športa se je začela pot, ki je prvo ekipo popeljala navzgor in drugo navzdol. Oddaja, izobraževalni televizijski kviz za sedmošolce, je letos postala polnoletna. V poplavi bolj ali manj komercialne ponudbe za otroke in mladostnike je ena redkih, ki ohranja tradicijo žlahtnih poučnih oddaj, ki so obenem tudi zabavne.

In kaj vse morajo šolarji vedeti? Do kod zrastejo kaktusi, so kuščarji dvoživke, kaj je kanjon, kako težki so lahko avtomobili, je fikcija znanstveno dokazano dejstvo...? Vprašanja za oddajo sta leta 1993 začela sestavljati Darko Hederih in Marjan Škvorc. Postala so tako priljubljena, da sta jih zbrala v knjigah, letos je izšla že šesta.

Oddaja bi šla mimo mene, če se ne bi v finalu pomerili ekipi, pri katerih nisem vedela, za koga naj glasujem. Za ekipo nečakinje? Ali ekipo svoje osnovne šole, ki jo je vodila moja razredničarka? Zmagala je prva. Za nagrado so se učenci odpeljali v Gardaland, s sabo pa so vzeli tudi tri fante iz drugouvrščene ekipe.

Kako velik je generacijski preskok med tistimi, ki se oddaje spominjamo iz mladosti, in tistimi, ki jo soustvarjajo danes, je pokazalo vprašanje, kdo je ukrajinski atlet, ki je v skoku s palico kot prvi preskočil šest metrov.

Bi znali odgovoriti?