Dobro jutro: Smisel življenja

Smisel življenja je, da nekomu polepšaš dan.

Objavljeno
29. januar 2012 16.58
Sonja Merljak, Delo.si
Sonja Merljak, Delo.si
Kaj je smisel življenja, je filozofsko vprašanje, ki se včasih prikrade v vsakodnevno življenje; še posebno (pa ne samo takrat), ko to postane težko, naporno. Smisel življenja je tisto, kar človeku da moč, da naredi naslednji korak.

Iskanje smisla v vsakodnevnem življenju je težko.

Še težje je sprejeti spoznanje, da je ta skrit v bežnih trenutkih, očarljivih in težko ulovljivih, kot so kresničke v poletni noči.

Smisel življenja je, denimo, v gledališki predstavi, ki nasmeje kljub aluziji na grenko realnost sodobnosti.

V knjigi, ki te razvedri in razsvetli.

V koncertu pevke, ki z nasmehljanim obrazom in gibkim telesom pokaže, kako seksi je tudi starejša ženska.

In v dobrem delu, ki ga narediš tako mimogrede, nehote, ker te je pač nekdo spomnil, da obstaja tudi ta možnost.

Na koncu 19. stoletja je ameriški novinar Jacob A. Riis objavil knjigo How The Other Half Lives (Kako živi druga polovica), v kateri je opisal bedne življenjske razmere priseljencev na spodnjem vzhodnem Manhattnu, in z njo spodbudil ključne spremembe zakonodaje o bivalnih razmerah.

Na začetku 21. stoletja so v New Yorku protestniki okupirali Wall Street in sporočali »Mi smo 99 odstotkov« (najbogatejši prebivalci sveta so manjkajoči en odstotek).

Danes bi Riis morda pisal o drugi polovici od 99 odstotkov. Tudi ta namreč obstaja. Njeno zgodbo občasno zasledimo v medijih. A v resnici se nas dotakne, ko smo potegnjeni vanjo. Ko, denimo, objavimo oglas za otroško posteljico, ki smo jo več tednov neuspešno ponujali v krogu znancev in prijateljev, in v eni uri dobimo šest pisem, iz katerih razberemo, da si mnogi tega pomenljivega kosa pohištva ne morejo privoščiti.

Preizpraševanje o smislu življenja si verjetneje privoščimo tisti, ki imamo preskrbljene osnovne življenjske potrebe. Toda ključen izziv za vse je uzreti kresničke v poletni noči. Smisel življenja je, da nekomu polepšaš dan.