Frčalo bo perje: veliko za, malo proti

Lovska druščina je lahko streljala z vsemi topovi, zagovorniki ptic pa so tudi imeli pravico čivkati.

Objavljeno
18. april 2013 18.38
imo/TRIP-VELENJE
Dragica Jaksetič, Ilirska Bistrica
Dragica Jaksetič, Ilirska Bistrica

To, da je lov relikt fevdalizma, ne bi moglo zrasti na mojem (blond!) zelniku, pač pa je to rekel dr. Stane Južnič v zgodnjih osemdesetih letih prejšnjega stoletja med predavanjem pri predmetu antropologija na Fakulteti za sociologijo, politične vede in novinarstvo. Jaz tudi ne trdim, da je Lovska zveza Slovenije naša največja naravovarstvena organizacija v Sloveniji, pač pa to trdijo lovski funkcionarji sami. Kaj je res, si lahko mislimo ob pogledu na včerajšnje lovišče, močvirno polje, na katerem je tekel boj za ohranitev nekaterih vrst, ne da bi bilo dopuščeno frčanje perja. Puškam so namreč nataknili dušilce.

Včeraj se je namreč zgodil že od februarja pričakovani usklajevalni sestanek predstavnikov organizacij, ki so predlagale uvrstitev še osmih vrst ptic na seznam živali, na katere je dopustno streljati (Lovska zveza Slovenije, Zavod za Gozdove in Erico Velenje) in predstavnikov organizacij, ki temu nasprotujejo.

Sestanek je sklical Jošt Jakša, direktor direktorata za gozdarstvo, lovstvo in ribištvo in ugleden član Lovske zveze Slovenije, ki vodi postopek, »usklajevanja« pa so, kot poročajo iz Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (Dopps), potekala tako, da je vsaka organizacija za predstavitev argumentov imela na voljo deset minut. Deset minut je govoril predstavnik Lovske zveze Slovenije, direktor strokovne službe lovske zveze Srečko Žerjav, nato je deset minut govoril šef oddelka za gozdne živali in lovstvo pri Zavodu za gozdove Slovenije, član Lovske zveze Slovenije Marko Jonozovič, nato je v imenu zasebnega inštituta za ekološke raziskave Erico Velenje deset minut govoril Boštjan Pokorny, predsednik komisije za upravljanje z divjadjo, član strokovno znanstvenega sveta in uredniškega odbora revije Lovec, vse pri Lovski zvezi Slovenije. Deset minut je v imenu Biotehniške fakultete, kjer je zaposlen, govoril tudi dr. Ivan Kos, član upravnega odbora Lovske zveze Slovenije in predsednik strokovno znanstvenega sveta pri Lovski zvezi Slovenije.

Do tu lovski monolog traja že štirideset minut. Nato so govorili še predstavnik Ribiške zveze Slovenije, ki ima na muhi predvsem kormorana, Slovenska zveza za sokolarstvo in zaščito ptic ujed, ki ima na muhi jerebico in goloba grivarja, podaljšala pa bi verjetno še lovno dobo na kako drugo sokolarsko vabo. Govoril je tudi predstavnik Društva ljubiteljev ptičarjev, to je lastnikov psov ptičarjev, in ki ima sedež na Župančičevi 9, to je tam, kjer ima sedež Lovska zveza Slovenije, in tako dalje.

Tudi Dopps je imel pravico govoriti celih deset minut, po nekaj minut pa so za izražanje nasprotovanja lovu na ptice porabila tudi nevladna društva in organizacije, ki za sabo seveda nimajo nobene strokovne službe, še manj direktorja.

Opozorilo Dopps o pristranskosti je bilo bob ob steno. Sklicatelj sestanka vprašanj, tehtanja argumentov, soočanja stališč ni dovolil. Na koncu je vsaki organizaciji omogočil še tri minute za »repliko«. Vprašanja so bila preslišana, odgovore je ocenil kot nepotrebne. Srečko Žerjav je v tej rundi govoril še kot predstavnik krovne evropske lovske organizacije Face. Na koncu sestanka je Jošt Jakša rekel, da bodo »usklajevanja« težavna.

Veteran lovske organizacije Blaž Krže je že spomladi dejal, da bi peticijo proti širitvi seznama ptic za lov, če bi si upala, podpisala polovica članov lovske zveze, že februarja lani pa je izjavil, da s predlogom za širitev seznama ptic lovska zveza kar sama krni lastni ugled. Z »usklajevanji«, ki so jih včeraj uprizorili v dvorani Gozdarskega inštituta Slovenije, ugled lovske organizacije ni večji.

Dobro bi bilo, ko bi Jošt Jakša preveril, ali ima dr. Ivan Kos v svojem žepu pooblastilo Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani. Kdo ve, kaj si o zastopanju predloga o streljanju na ptice v imenu zavoda za gozdove mislijo številni naravovarstveniki, zaposleni na tem istem zavodu. Kdo ve, kaj si o ravnanju svojega lovskega plemstva res mislijo člani Lovske zveze Slovenije v lovskih družinah.

Dobro bi bilo, ko bi o tem, kaj in kako počnejo v »njegovem« direktoratu, izvedel tudi minister za kmetijstvo in okolje Dejan Židan. Minister je o lovu na ptice v ponedeljek ob predaji 9406 podpisov proti lovu na ptice namreč govoril čisto nekaj drugega. Tistim, ki so prepričani, da je lov na ogrožene vrste ptic nezakonit, daje upanje, da usklajevanja v resnici sploh ne bodo težavna.