Habsburžani: Bi prespali v izložbi?

Na Dunaju lahko prenočite v stilsko preurejeni dunajski krojaški delavnici!

Objavljeno
14. februar 2013 16.32
reu AUSTRIA/
Urban Červek, Dunaj
Urban Červek, Dunaj
Naveličani hotelskih sob, pusto monotonih ali skrajno neokusno opremljenih? Na Dunaju lahko prenočite v stilsko preurejeni dunajski krojaški delavnici!

Kot je moč prebrati na spletnem naslovu www.urbanauts.at, je krojaško delavnico v »hotelsko sobo« predelala skupina treh mladih arhitektov, partnerjev v dunajski agenciji za dizajn (Theresia Kohlmayr, Jonthan Lutter in Christian Knapp).

Gost sobo preprosto rezervira in plača preko interneta, prejme kodo, s katero si odklene sobo in zadeva je urejena. V skladu s konceptom horizontalnega hotela so ostale storitve gostom na razpolago kar na ulici; gostitelji predlagajo bližnji lokal za zajtrk, kosilo, frizerski salon, klub za zabavo, wellness salon in tako naprej. Oddajo jim tudi kolo ali skuter.

»Ker smo močno vpeti v urbanizem, smo začeli razmišljati o razvoju in staranju evropskih mest. V njih je tisoče kvadratnih metrov neuporabljenih površin, ki so v zadnjih letih postale opuščene. Želeli smo vzpostaviti družbeno in ekonomsko funkcijo v tem mikrokozmosu, ki bo zadovoljil potrebe neodvisnega mestnega popotnika, mu dal močno doživetje na eni strani in hkrati oživiti bližnje lokale na drugi strani«, je v intervjuju na spletu povedal Christian Knapp.

Gostje so sodeč po spletnih komentarjih nad krojaško delavnico na Theresianumgasse navdušeni. Skupina Urbanauti napoveduje nadaljevanje projekta, načrtujejo preureditev novih lokalov v »hotelske sobe pravega malega butičnega hotela.«

Takšni kreativni presežki so le kamenček v mozaiku, ki dela Dunaj tako uspešnega in privlačnega. Po lanski raziskavi kvalitete življenja »Quality of Living Survey« svetovalne družbe Mercer je Dunaj celo na prvem mestu na svetu, pred švicarskim Zürichom in novozelandskim Aucklandom.