Habsburžani: Kenijski eksperiment na Koroškem

Avstrijska zvezna dežela Koroška se po prelomnih volitvah iz zakotne province preobraža v politično avantgardo.

Objavljeno
21. marec 2013 09.58
Posodobljeno
21. marec 2013 14.00
Urban Červek, Dunaj
Urban Červek, Dunaj
Dunaj/Celovec - Morda se sliši dolgočasno, a dogovor o sklenitvi tribarvne koalicije socialdemokratov (rdeča), ljudske stranke (črna) in Zelenih (hm, zelena) v Avstriji odmeva kot mala revolucija. »Kenijski eksperiment«, so novinarji poimenovali politični dogovor, saj so omenjene barve barve kenijske zastave. Prvič v zgodovini kakšne avstrijske dežele ji bo namreč vladala takšna koalicija.

Ne gre le za Koroško, seveda. Glavno vprašanje je, ali se lahko enaka zgodba ponovi tudi na zvezni ravni. Jeseni bodo namreč volitve v zvezni parlament in že zdaj se na veliko ugiba, ali bosta dominantni stranki avstrijske povojne zgodovine zbrali dovolj glasov za večino v parlamentu – oziroma kaj bosta storili, če jih ne.

Njuna volilna baza se namreč redči z vse popularnejšimi Zelenimi na eni (levi) strani ter z meteorskim vzponom novinca na avstrisjkem političnem prizorišču, avstrijsko-kanadsklega miljarderja Franka Stronacha, na drugi (desni) strani. In če bo glasov za večino zmanjkalo, ne bo druge možnosti kot sestava širše koalicije, najverjetneje kenijske barve.

Na Koroškem so lahko Slovenci političnega razpleta zadnjih volitev seveda veseli. Trobarvna koalicija bo imela v deželnem zboru »ustavno« večino, s katero bo lahko učinkovito vladala, seveda če jim bo uspelo uskladiti medsebojna nesoglasja. Novi deželni glavar Peter Kaizer je napovedal veliko prijaznejšo politiko do manjšine, odprt koncept urejanja dvojezičnih napisov, skrb za dvojezične šole, podporo Glasbeni šoli in tako naprej. Nenazadnje bodo koroški Slovenci pomembno soodločali pri delu deželne vlade in parlamenta, kamor sta se letos prvič v zgodovini prebila dva poslanca iz vrst manjšine. Očitno je Kenija za Avstrijo simbol napredka.