Habsburžani: Na Madžarsko? Zakaj pa ne!

Kateremu mestu se kič božičnih in novoletnih praznikov bolj poda kot Dunaju?

Objavljeno
24. december 2012 11.05
jpo*Budimpesta
Urban Červek, Dunaj
Urban Červek, Dunaj

Svetlikajoče se okrasje dunajskih ulic, bleščeče izložbe, vroči punč in kuhano vino. Seveda, Avstrijo hitro povežemo z besedami mraz, sneg, kočije, tradicija. Ni kaj, Dunaj je marsikomu razumljivo prva izbira za izlet ali nekajdnevni obisk v teh prazničnih dneh.

A za letošnje božično-novoletne praznike smo z družino izbrali Budimpešto. Na Madžarsko imamo lepe spomine vse odkar smo lanske prvomajske praznike preživeli ob Blatnem jezeru. Prijazni ljudje, odlična namestitev in nepozabna hrana. Predvsem pa dober občutek pobega rutini, pameti množice, kam je treba v nekem času iti na počitnice.

In prav to je bil glavni razlog, da se letos odpravljamo v Budimpešto. Kot sem imel priložnost podrobneje spoznati v prejšnjih mesecih, je to nadvse lepo mesto, polno zgodovine in močnega značaja. Neverjetno, sosednja država, pa deluje toliko bolj eksotično, tuje v primerjavi z Avstrijo, Italijo, da ne izgubljamo besed s Hrvaško, kjer ima vsak tretji Slovenec drugi dom, na njene obale pa vsako poletje izpod Alp priredimo pravo pravcato romanje.

Gotovo je obupno nerazumljiv jezik eden od razlogov za nekoliko distance, a pomislite; do Budimpešte je iz Maribora dobre tri ure vožnje, iz Ljubljane uro več. Vso pot je avtocesta, in to dobra. Če komu to kaj pomeni, je Budimpešta ena najboljših termalnih destinacij na svetu. Ker leži mesto nad mineralnimi termalnimi izviri, so kopališča raztresena po vsem mestu. V topli vodi so se tukaj namakali že Rimljani in marsikatero kopališče datira stoletja v zgodovino. Največji vpliv so pustili Otomani, katerih pečat ni zbrisala niti komunistična oblast. Ali drži, da je Budimpešta pravi naslov za uživanje v blagodejni topli vodi v stilu, bomo gotovo preverili.

A to so vendar praznični dnevi in božično vzdušje s stojnicami in sejmi bo vseeno prvo na seznamu prioritet počitnikovanja ob Donavi, v središču nekdaj samostojnega mesta Pešta. Namreč, Budimpešta je nastala šele leta 1873 z združitvijo Bude, Óbude in Pešte, kot glavno mesto ogrskega dela nekaj let pred tem ustanovljene Avstro-Ogrske monarhije. Spodobi se, to mogočno mesto sosednje nam države, kot tudi njo samo, poznamo bolje kot jo pozna povprečen Slovenec. In tokratna pot na kratke praznične počitnice bo za širjenje obzorij kot nalašč.