Habsburžani: Nepotizem par excellence!

Se mar spremljanje moža predsednika na službenih poteh šteje za delo v diplomaciji?

Objavljeno
04. april 2013 12.19
reu/CZECH-PRESIDENT/PEN
Urban Červek, Dunaj
Urban Červek, Dunaj
Boljšega primera (brezsramnega) kadrovanja po politično-sorodstvenem ključu kot je ta na Češkem, zlahka ne bi našli niti v Sloveniji!

V petek je češka tiskovna agencija poročala, da je novopečeni češki predsednik Miloš Zeman za novo veleposlanico Češke na Slovaškem predlagal ženo svojega predhodnika Vaclava Klausa, Livio Klausovo. Na čas, ko bo treba vrniti politično uslugo, torej ni bilo treba dolgo čakati.

Čeprav iz nasprotnega političnega tabora je namreč odhajajoči češki predsednik Klaus (skupaj z ženo) v zaključku kampanje odločno podprl kandidata Miloša Zemana, ki je na koncu tudi res premagal protikandidata, aktualnega zunanjega ministra Karla Schwarzenberga.

In seveda je zadeva pristala na mizi prav tega zunanjega ministra Schwarzenberga. Ki, razumljivo, nad vsem skupaj niti malo ni navdušen. Ne le, da gre za ženo nekdanjega predsednika, ki je v boju za najvišji položaj raje podprl njegovega tekmeca. Nikakor ne gre le za to. Zeman je namreč zakuhal pravi diplomatski golaž, saj je »kandidaturo« Livie Klausove javno predlagal, ko je bil bodoči veleposlanik na Slovaškem že izbran in usklajen s sosednjo državo, a je predsednik Zeman njegovo imenovanje v zadnjem hipu ustavil.

Kritično se je odzval predsednik vlade Petr Nečas, češ da je nediplomatsko javno razpravljati o imenih kandidatov, preden so ti usklajeni z državo gostiteljico. Schwarzenberg pa je (diplomatsko) komentiral z besedami, da gre za zelo »nenavadno« idejo, ki bo spodkopala motivacijo diplomacije, saj morajo mesta veleposlanikov zasesti karierni diplomati.

Klausova seveda nima nobenih diplomatskih izkušenj, javnost jo najbolj pozna po tem, da je bila deset let »prva dama« Češke, do letošnjega marca, ko se je njenemu možu iztekel drugi predsedniški mandat. Razen če spremljanje moža predsednika na službenih poteh šteje za delo v diplomaciji?