Habsburžani: Otroci gredo v čas Marije Terezije

Na Dunaju je vedno kaj početi, a med zanimivejše aktivnosti za otroke bo gotovo sodil obisk otroškega muzeja v gradu Schönbrunn.

Objavljeno
09. januar 2014 15.23
Urban Červek, Dunaj
Urban Červek, Dunaj

Ko pri nas otroku omenite obisk muzeja, si bo najverjetneje predstavljal velike vlažne dvorane kakšnega hladnega gradu ali pa puste sobe, napolnjene s steklenimi vitrinami, zaprašenimi oblekami ali dolgočasnimi slikami. Gotovo pretiravam, takšen spomin na obiske muzejev iz šolskih dni verjetno nosijo sedaj odrasle generacije, pa vendar.

Tudi ob omembi dinastije Habsburžanov mogoče sprva pomislimo na vlažne sobane, zaprašene obleke in smešne lasulje. Vendar je otroški muzej v gradu Schönbrunn na Dunaju nekaj povsem drugačnega. Ekscentrično (in ekscesno) življenje takratne vladajoče družine Habsburgov otrokom predstavi na zelo zanimiv način.

Osnovni koncept je ta, da lahko otroci vsako predstavljeno zadevo preizkusijo sami. V začetku jih pričaka velika garderobna dvorana, kjer si lahko pomerijo oblačila iz časov Marije Terezije. Na razpolago so obleke, suknjiči, plašči številnih velikosti, barv in krojev. K njim je mogoče kombinirati lasulje, krone, klobuke, rokavice, pahljače. Izpolnitev sanj vsake punčke, ki bi rada postala princesa. In mame, ki je rada kraljica ...

Nato pelje pot skozi številne manjše sobe, v vsaki je predstavljena ena tema; družinsko deblo Habsburžanov, osebni pripomočki tistega časa, kako so se otroci učili, jedli, igrali, umivali, kakšen je bi njihov urnik, razlike med bogatimi in revnimi ... In prav povsod so v središču aktivnosti za otroke v povezavi s takratno tematiko, zgolj v ozadju pa klasične vitrine in razlage (za starše in večje otroke). Iz lasulj je treba narediti frizure, iz kock sestaviti maketo gradu ... To je muzej, kjer je treba otroke preganjati, da je čas za odhod.

Ni pa Schönbrunn glede tega v Avstriji nič posebnega; v muzejski četrti v središču Dunaja je odličen otroški muzej, kjer so »razstave« to le še po imenu, v bistvu pa gre za kompleksne doživljajske interaktivne predstavitve, prilagojene starostni skupini otrok. Tako zasnovan je tudi otroški muzej v Gradcu. V Sloveniji je edini vsaj približno temu podobni otroški muzej Hermanov brlog v Celju.