Habsburžani: Škoda že dolgo ni več »češka«

Uveljavljeno frazo, da je nekaj »češko«, torej manj vredno, slabše kvalitete ali slabšega videza, bi morali čim prej opustiti.

Objavljeno
07. november 2013 16.28
Urban Červek, Dunaj
Urban Červek, Dunaj

Čehom ne upam niti povedati, v kakšni povezavi se v Sloveniji uporablja pridevnik »češko«, saj sem prepričan, da bi bili užaljeni, in to upravičeno.

Poglejmo samo proizvajalca vozil Škoda, ki je tudi pri nas zelo priljubljena znamka. Nihče je ne dojema več kot ceneno ali slabše kvalitete. Že res, da jo je iz nekdanjega socialističnega brezna potegnil nemški Volkswagen in da je še zdaj v škodah večinoma njihova tehnologija, a to je seveda pri avtomobilih lahko le dobro.

In prav avtomobili so pomemben del gospodarskega razvoja Češke, pa tudi sosednje Slovaške. Češka na leto izdela kar milijon dvesto tisoč avtomobilov ali 112 avtomobilov na tisoč prebivalcev. Po tem kriteriju Češko v Evropi prekaša edino sosednja Slovaška, kjer naredijo 167 avtomobilov na tisoč prebivalcev ali v skupnem znesku približno sedemsto tisoč vozil na leto. Čehi in Slovaki skupaj torej naredijo slaba dva milijona avtomobilov na leto, po enega za vsakega Slovenca. Saj ne, da bi si jih lahko vsak Slovenec privoščil, seveda.

Tudi s pomočjo dobro delujoče industrije se Češka in Slovaška kljub kriznim letom dobro razvijata. Prav te dni sem pisal o bankah v teh dveh državah, saj bančni sektor ustvarja precejšen dobiček, ta pa se v zadnjih mesecih še povečuje. Si predstavljate, medtem ko pri nas z grozo (in v milijardah) merimo luknjo v našem bančnem sistemu, ki nas bo morda potopila, banke na Slovaškem in Češkem kujejo dobičke. Tudi zato, ker so Čehi in Slovaki že pojedli grenko zdravilo in banke (z obilico javnega denarja) pred več kot desetletjem sanirali ter jih prodali (tujcem).

In če se vrnemo na češke avtomobile. Pred dvema letoma je limuzino škoda superb za protokolarne namene kupil tudi urad predsednika republike Slovenije. Je takšen avto še vedno »češki«, ali pa je le češki, torej (dobro) narejen na Češkem?