čet, 31.01.2013, 15:00
Habsburžani: Smrt in davki
Nikomur se ne mudi umreti in tudi davkov bi plačali čim manj.

Smrt in davke je menda prvič povezal slavni oče Robinzona Crusoea, pisatelj Daniel Dafoe v knjigi Politična zgodovina hudiča že davnega leta 1726, znani pregovor »nič ni gotovega razen smrti in davkov« pa menda izhaja iz pisma predsednika ZDA Benjamina Franklina Jean-Baptist Leroyu leta 1789, čeprav so frazo v takšni ali drugačni preobleki uporabili še velikokrat.

In drži še danes; nikomur se ne mudi umreti in tudi davkov bi plačali čim manj. Oziroma nič, če je le mogoče, hvala lepa. O davkih (če pustimo smrt ob strani) je te čase precej govora. Velike mednarodna korporacije so iznašle načine, kako se elegantno izogniti plačilu davka na dobiček, tako da pretakajo denar od ene podružnice do druge, dokler dokončno ne ponikne v kakšni davčni oazi. Davčnih prihodkov je vse manj, zato države krčijo proračune in zmanjšujejo izdatke, vključno  s socialnimi pomočmi. In že so tu protesti.

Veliko se z davki ukvarjajo tudi bogate države, na primer Avstrija, ki je bila še leta 2009 uvrščena na črno listo OECD davčnih oaz (poleg evropskih Švice in Luksemburga), ker je skrivala podatke o bančnih vlogah tujih državljanov. No, po nekaj mesecih se je država znebila te nečastne uvrstitve, saj je odpravila davčno tajnost za tujce, OECD pa jo je umaknil s seznama.

A pred tednom dni so bili davki spet v ospredju pozornosti; Evropska komisija je namreč Dunaju zagrozila s tožbo, če bo podpisal dvostranski sporazum z ZDA o avtomatskem obveščanju o bančnih računih ameriških državljanov na svojem ozemlju. Ker takšnega avtomatizma Avstrija za druge članice EU nima, je komisar za davke Algirdas Semeta Avstriji zagrozil s tožbo, saj države EU tretjih držav ne smejo obravnavati bolje kot ostalih članic EU.

Bomo videli, kako se bo zadeva razpletla, gotovo pa je, da je davčna tajnost tudi v Avstriji skorajda sveta in se ji ne bodo tako zlahka odrekli. Čeprav je jasno, da bančno tajnost od davčne utaje loči le majhen korak.

Slovenski državljani, kot je slišati, že nekaj časa pridno polagajo svoje prihranke na račune bank v Avstriji, sploh od kar je slovenska »socialna država bolj dosledna pri ugotavljanju premoženja prosilca za socialno pomoč, otroški dodatek, subvencijo za vrtec ... in odkar so velike izgube načele ugled domačih bank. Za zdaj so takšni računi domačim davkarjem bolj ali manj skriti. Vprašanje pa je, ali bo tako tudi ostalo? Davek ali smrt, kako jima ubežati?!
Habsburžani: Smrt in davki

Foto: Jože Suhadolnik/Delo

Povezane novice

Habsburžani: Na Madžarsko? Zakaj pa ne!
27. december ob 15:00
Kateremu mestu se kič božičnih in novoletnih praznikov bolj poda kot ...

Komentiraj članek

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje je preprosto, vendar pa zaradi spodbujanja kulturne in dostojanstvene razprave pred oddajo komentarjev zahtevamo vnos osebnih podatkov.
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje prispevkov na straneh Dela ni pravica, temveč možnost, ki jo omogoča medijska družba Delo, d. d. S komentarji prispevkov izražate svoje mnenje ali stališče na lastno odgovornost. Za objavo komentarjev, ki bodo na ogled takoj vidni vsem obiskovalcem portala, zahtevamo vnos osebnih podatkov. Kot registriran uporabnik, ki osebnih podatkov v uporabniškem računu ni dopolnil, pa imate možnost oddaje komentarjev, pri čemer si uredništvo pridržuje pravico do objave po lastni presoji.

Uredništvo Dela in izdajatelj Delo, d. d., spodbujata argumentirano razpravo in ne dovoljujeta zlorabe medijskega prostora za žalitve, napeljevanje k sovraštvu ali nasilju, osebno diskreditacijo identificiranih piscev, oglaševanje izdelkov ali storitev ali kako drugače pravno spornih komentarjev.

Po kazenskem zakoniku je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe, kakor tudi za razžalitev, žaljivo obdolžitev in obrekovanje. Uredništvo Dela bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev sporočil, če bodo to zahtevali pristojni organi. Podatke lahko na zahtevo sporoči tudi prizadeti osebi zaradi uveljavljanja njenih pravic.

Uredništvo Dela bo zato po svoji presoji brisalo sporna sporočila; posameznim avtorjem bo tudi odvzelo možnost komentiranja.

Za vsebino, naslove in priloge sporočil v forumih so odgovorni avtorji sami.

Medijska družba Delo, d. d., uredništvo Dela

Prijavi se