Habsburžani: Z otrokom po mestu

Dunaj, Bratislava in Praga so mesta, ki jih je moč zlahka obvladati tudi z malim otrokom.

Objavljeno
18. april 2013 16.25
mpi*PRAGA
Urban Červek, Dunaj
Urban Červek, Dunaj

Za to načeloma potrebujete predvsem dobro delujoč javni prevoz ali vsaj primerne kolesarske steze za mobilnost, dovolj zelenih površin, po možnosti z igrali, ter vsaj kakšno zanimivost za otrokovo zbirko dogodivščin. Kopališče, drsališče, grad, vožnjo z ladjico, živalski vrt ali kaj podobnega.

Obisk tradicionalne dunajske kavarne za kos torte sacher je posebno doživetje, tako za starše kot za otroka, da o natakarjih ne govorimo. Njihovi resni pogled in tesno zavezan metuljček bodo detetu ostali v spominu vsaj tako močno kot okus znamenite zaherce. Vožnja na velikem kolesu Praterja in jahanje konjev v tamkajšnjem zabavišču pa bo vredna več kot vsi muzeji in opere belega mesta.

Če se očetu še vedno cedijo sline po obilnih porcijah hrane in slastnem pivu praških gostiln, je za malčka pravo doživetje tresoča vožnja s skoraj muzejskim tramvajem po tlakovanih ulicah češkega glavnega mesta. Praga preseneti tudi s številnimi lepo urejenimi otroškimi igrišči, pravzaprav »izdivjališči« med zanje duhamorno hojo po mestnih ulicah.

Praga ima muzejske tramvaje, v Budimpešti so takšni metroji, o čemer sem v Habsburžanih nekaj malega že pisal. Vrhunec doživetij pa bo otrokom verjetno obisk kakšnega od številnih tradicionalnih termalnih kopališč. Seveda je na razpolago še vožnja z ladjico po Donavi ali z zobato železnico na grajski hrib. Manjša težava je lahko na Madžarskem hrana, saj je ta večinoma močno začinjena in za otroke preveč pekoča.

V družbi otroka dobi izraz sightseeing povsem drugo dimenzijo. Takrat najpomembnejše znamenitosti niso več stare zgradbe, mostovi ali spomeniki. Namesto njih se bo otrok še leta spominjal kakšnega za odrasle povsem banalnega prizora ali dogodka. Kakorkoli, le da se na potovanju vsi zabavajo.